ویزای ترکیه و روش دریافت آن
ویزای ترکیه
پیش از آگاهی در مورد ویزای ترکیه و راههای بهدستآوردن آن، بهتر است کمی با این کشور آشنا شویم. ترکیه با نام رسمی جمهوری ترکیه، کشوری فراقارهای در اوراسیاست که بخش اعظم آن، آناتولی در قارهی آسیا و بخش کوچک آن، تراکیه در قارهی اروپا واقع شده و بههمیندلیل، گذرگاه شمال غرب آسیا و اروپا بهشمار میآید.
این کشور کوهستانی و نسبتاً پرباران، با آبوهوایی جلگهای و مساحت 783.562 کیلومتر مربع، از شرق با کشورهای ایران، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، و گرجستان؛ از جنوبشرق با عراق و سوریه؛ و از شمالغرب (بخش اروپایی) با بلغارستان و یونان همسایه است. زبان رسمی ترکیه، ترکی استانبولی و خط رسمی آن لاتین است.بنا بر آمار جمعیتی ارائهشده در سال 2020، جمعیت این کشور نزدیک به 84.000.000 نفر و علیرغم پایبندی بسیاری از مردم آن به دین اسلام، دارای حکومتی سکولار (فرادینی) است و عید فطر و قربان جزء تعطیلات رسمی این کشور محسوب میشود. ترکیه کشوریست با جاذبههای گردشگری فراوان و بزرگترین شهرهای آن به ترتیب:
استانبول، آنکارا، ازمیر، بورسا، آدانا، غازی عینتاب، آنتالیا، قونیه و قیصریه هستند.این کشور بهدلیل افزایش روزافزون تعداد متقاضیان مهاجرتیاش از کشورهای مختلف، بهویژه ایران و عراق، ویزاهای مختلفی را صادر و در اختیار علاقهمندان مهاجرت به این کشور قرار داده است. متقاضیان میتوانند متناسب با اهداف و شرایط شان به دریافت ویزای مناسب خود مبادرت ورزند. در مقالهی پیشرو سعی داریم تا شما را با انواع ویزا در ترکیه و روشهای دریافت ویزای ترکیه آشنا کنیم.
انواع ویزای ترکیه
باتوجه به سهولت دریافت ویزای ترکیه نسبتبه کشورهای دیگر، تعداد متقاضیان مهاجرت به این کشور نیز بالاست. ویزاهای کشور ترکیه انواع مختلفی دارند. از مهمترین ویزاهای این کشور میتوان به ویزای گردشگری، تحصیلی، کاری، درمانی و سرمایهگذاری اشاره کرد. ویزای گردشگری که در زمرهی ویزاهای کوتاهمدت قرار دارد و مخصوص اهداف گردشگری صادر میشود یکی از بیدغدغهترین ویزاهاییست که میتوان نسبتبه دریافت آن حتی بهصورت الکترونیکی اقدام کرد. در ادامه، هر یک از این ویزاها را به تفصیل مورد بررسی قرار میدهیم:
ویزای ترکیه: گردشگری
ضرورت دریافت ویزا یا روادید برای متقاضیان سفر به هر دو کشور ایران و ترکیه بر طبق توافقهای دوطرفهی صورتگرفته بین دولتهای آنها از میان رفته است و علاقهمندان سفر به این کشورها میتوانند بهواسطهی داشتن گذرنامهای با عکس رنگی و بیش از 6 ماه اعتبار از زمان رسیدن به ترکیه، تا حداکثر 90 روز در خاک یکدیگر سکنی گزینند.
اگر هدف، اقامت بیش از 90 روز (180-90) است، متقاضیان باید درخواست خود را پیش از خروج از ایران به کنسولگری و سفارت ترکیه در ایران ارائه دهند و موافقت این دولت را جلب نمایند. به یاد داشته باشید، اثبات قصد جدی برای بازگشت به کشور مبدأ با ارائهی ادلهی کافی و مشخص، مهمترین شرط دریافت ویزای گردشگری ترکیه است.افراد میتوانند با مراجعه به آژانسهای مسافرتی (گرفتن بلیط هواپیما و سفر به ترکیه در قالب تور مسافرتی)، مراجعهی آنلاین به وبسایت وزارتخارجهی ترکیه و یا مراجعهی مستقیم به کنسولگری ترکیه، جهت دریافت ویزای گردشگری اقدام کنند.
اگر اقدام بهصورت آنلاین باشد، پس از پرداخت هزینهی ویزا، روند صدور ویزای الکترونیک که به E-visa یا Visa On Arrival نیز معروف است، انجام میپذیرد و سندی جهت ارائه در فرودگاه و کنترلمرزی به شخص ایمیل میشود که باید دانلود و یک پرینت از آن تهیه شود. گرچه افراد میتوانند 48 ساعت قبل از ورود به ترکیه نسبتبه دریافت آنلاین ویزای الکترونیکی خود تقاضا دهند، بهتر آن است برای عدممواجهه با مشکلات احتمالی یا برخورد با تعطیلات در ترکیه، مدارک لازم را 1 ماه قبل از تاریخ سفر تهیه و برای دریافت ویزا اقدام نمایند. دیگر مدارک موردنیاز جهت دریافت ویزای گردشگری ترکیه عبارتند از:
- 2 قطعه عکس رنگی گذرنامهای
- گواهی عدمسوءپیشینه با اعتبار حداقل 1 ماه
- فرم پرشدهی درخواست آنلاین ویزا
- گواهی تمکنمالی (حداقل 50 دلار آمریکا به ازای هر روز اقامت در ترکیه)
- گردش مالی 6 ماه گذشتهی حساب بانکی
- بیمهی مسافرتی با پوشش درمانی حداقل 30000 یورو در خاک ترکیه
- مدارک مرتبط با رزرو هتل و بلیط هواپیما
- مدارک مبتنیبر تعهل فرد در صورت ازدواج
- مدرک پرداخت هزینههای موردنیاز ویزا (معادل 20 دلار آمریکا)
شرایط دریافت ویزاهای دیگری چون باستانشناسی با هدف اکتشاف، دریانوردی، باربری، نمایندهی تور و ترانزیت (اجازه سفر در محدودهی کشور ترکیه) و کلاً ویزای تجاری ترکیه نیز مشابه ویزای گردشگری است و در گروه ویزاهای گردشگری طبقهبندی میشود.
ویزای ترکیه: تحصیل
کسانی که علاقهمند به تحصیل یا انجام امور تحقیقاتی و پژوهشی در ترکیه هستند، میتوانند پس از ثبتنام در یکی از دانشگاههای ترکیه و بهدستآوردن نامهی پذیرش از آن دانشگاه بههمراه دیگر مدارک مربوطه که باید کامل و حاوی اطلاعات حقیقی باشند، برای کسب ویزای تحصیلی به سفارت ترکیه در ایران مراجعه و درخواست ویزای تحصیلی خود را به ثبت برسانند تا در صورت تأیید حائز شرایط بودن، این ویزا برای آنها صادر شود.
این ویزا در زیرمجموعهی ویزاهای بلندمدت جای دارد. ویزای بلندمدت به ویزایی گفته میشود که نیاز است شخص بیش از ۹۰ روز در ترکیه بماند. مدارک موردنیاز جهت دریافت ویزای تحصیلی به شرح زیر هستند:
- گذرنامه با بیش از 6 ماه اعتبار
- بلیط برگشت
- نامهی درخواست ویزا
- نامهی نشاندهندهی موافقت با درخواست پذیرش دانشجو
- مدرک نشاندهندهی پرداخت کامل هزینههای ویزا
- نامهی نشاندهندهی برخورداری از توانایی مالی دانشجو
- گواهی سلامت از مراکز درمانی
متقاضیان تحصیل در دورههای خاصی چون دورههای زبان، تحصیل در مدرسه یا دانشگاه، کارآموزی Erasmus و Aises و پژوهش و تحقیقات نیز میتوانند به دریافت ویزای دانشجویی مبادرت ورزند. انواع ویزاهای تحصیلی عبارتند از:
تحصیل در مدارس: این نوع ویزا مخصوص گروه سنی ۶ تا ۱۸ سال دارای تسلط کافی به زبان ترکی است. لازم بهذکر است که تحصیل در مدارسی با سیستم آموزشی ترکزبان در ترکیه رایگان است.
تحصیل در مقطع کارشناسی: متقاضیان بایستی علاوهبر مدرک 12 سالهی دیپلم، دارای مدرک زبان انگلیسی هم باشند. متقاضیان مسلط به زبان ترکی که موفق به کسب نمرات بالایی در آزمون ورودی دانشگاه شوند میتوانند برای بورسیهی تحصیلی درخواست دهند.
تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد: دانشجویان بایست برای تحصیل در این مقطع علاوهبر دریافت پذیرش از دانشگاه موردنظر خود در ترکیه و ارائهی مدرک دانشگاهی مقطع قبلی، به زبان انگلیسی هم تسلط داشته باشند. این متقاضیان نیز در صورت کسب موفقیتهای علمی میتوانند برای دریافت بورسیهی تحصیلی اقدام کنند.
تحصیل در مقطع دکترا: متقاضیان این مقطع نیز باید مدرک کارشناسی ارشد (با معدل بالا) خود را بههمراه مدرک زبان انگلیسی، پیشپروپوزال موضوع تحقیقاتی مقطع دکترا، مقالات ISIی دانشجویی و دیگر پروژههای پژوهشی و تحقیقاتی انجامشده ارائه دهند. دانشجویان ممتاز در این مقطع نیز میتوانند برای دریافت بورسیهی تحصیلی درخواست دهند.
ویزای ترکیه: کار
افراد شناختهشده، متقاضیان دارای استعدادهای خاص و عناوین و افتخارات جهانی در زمینههای علمی، فرهنگی، ورزشی و هنری، و متقاضیان دارای دعوتنامهی شغلی از یک کارفرمای ترکیهای میتوانند از طریق ویزای کاری، برای مهاجرت به کشور ترکیه و کار در آن اقدام کنند.
برایاینمنظور، شخص دارندهی دعوتنامهی شغلی باید در وهلهی نخست، رزومهی کاری و دیگر اطلاعات موردنیاز خود را برای شرکت یا سازمان موردنظر ارسال کند تا کارفرما با ارسال آنها به وزارت کار و امور اجتماعی، قادر به دریافت تأییدیه باشد. در صورتی که شما بعد از سپری شدن حداکثر 30 روز موفق به دریافت تأییدیه شدید تا 180 روز برای مهاجرت به ترکیه زمان خواهید داشت.
ویزای کاری در مجموعهی ویزاهای بلندمدت قرار دارد و شخص پس از ۵ سال کار در این کشور، در صورت مسلط بودن به زبان ترکی و عدم ارتکاب به جرم قادر است اقامت موقت خود را به دائم تبدیل و نسبتبه دریافت گذرنامهی ترکیه اقدام کند. مدارک موردنیاز برای دریافت ویزای کاری ترکیه عبارتند از:
- 2 قطعه عکس رنگی گذرنامهای
- گذرنامه با بیش از 6 ماه اعتبار
- گواهی عدمسوءپیشینه با اعتبار حداقل 1 ماه
- فرم پرشدهی درخواست آنلاین ویزا
- دعوتنامه
- ترجمهی انگلیسی کلیهی مدارک تحصیلی بههمراه ریزنمرات
- مدارک نشاندهندهی سوابق کاری
انواع ویزاهای کاری ترکیه بهشرح زیر هستند:
ویزای کاری مستقل: این نوع ویزای کاری به افرادی تعلق میگیرد که قصد راهاندازی کاری مستقل مانند ثبت شرکت در ترکیه را دارند.
ویزای کاری با مدت محدود: این نوع ویزای موقتی، 1 سال اعتبار دارد و شرط دریافت آن، بهدستآوردن اجازهی کار در ترکیه بهواسطهی یک کارفرمای ترکیهای است. بعد از این مدت، فرد میتواند با حفظ شغل، ویزای خود را تا ۲ سال دیگر و سپس با در پیش گرفتن همین رویه، آن را تا زمان رسیدن به اقامت دائم (۵ سال) تمدید کند.
ویزای کاری با مدت نامحدود: این نوع ویزا مختص افرادی با اجازهی اقامت طولانی و سابقهی زندگی حداقل 8 ساله در ترکیه است.
ویزای ترکیه: درمان
ویزای درمانی در گروه ویزاهای کوتاهمدت قرار دارد و برای افرادی مناسب است که باید برای مدتی کوتاه جهت انجام یا تکمیل امور درمانی در ترکیه اقامت کنند. گرچه این نوع ویزا بهمحض ورود فرد بیمار به ترکیه، از فرودگاه نیز قابلدریافت است اما توصیهی ما بر دریافت آن پیش از ترک ایران و از طریق مراجعه به سفارت ترکیه است. در این ویزا، شخص بیمار میتواند با معرفی شخص همراه خود، برای او نیز ویزا درخواست کند. مدارک لازم جهت دریافت ویزای درمانی بهشرح زیر هستند:
- گذرنامه با بیش از ۶ ماه اعتبار
- مدارک مبتنیبر رزرو هتل و بلیطهای رفتوبرگشت
- بیمهی مسافرتی
- گواهی تمکنمالی
- نامهی پذیرش بیمارستانهای ترکیه
- نامهی نشاندهندهی پرداخت هزینههای بیمارستان
ویزای ترکیه: کارآفرینی
متقاضی دریافت اقامت از طریق ویزای کارآفرینی باید قادر به فرآهمآوردن فرصت شغلی بهمدت 3 سال برای 50 تبعه و شهروند ترکیه باشد و طی این مدت، در پرداخت حقوق، بیمه و مالیات سستی نکند. حداقل سرمایه برای کارآفرینی 35000 دلار آمریکا است.هم چنین افراد بایست پس از 1 سال فعالیت در ترکیه و رعایت موارد ذکرشده اثبات کنند که عمل آنها با مزایای اقتصادی زیادی برای ملت ترکیه همراه بوده است.
نکتهی بسیار مهمی که حتماً باید به آن توجه کرد این است که شغلهای ایجادشده باید در دستهی شغلهای باکیفیتی قرار گیرند که در آن، کارمندان یا کارگران، متوسط حقوق تعیینشده توسط دولت ترکیه را بهصورت ماهانه از کارفرما دریافت میکنند.
انواع ویزای اقامت کارآفرینی
کارآفرینان دارای دو گزینه برای شروع فعالیت خود هستند که عبارتند از:
ویزای کار مستقل: داشتن اقامت پیوستهی 5 ساله در ترکیه، انجام کار قانونی در این کشور و پرداخت 7,612.70 لیر بهعنوان هزینهی صدور ویزا از شرایط احراز این نوع ویزا محسوب میشود. فرآهمآمدن اقامت همراهان نیز به وسیلهی این ویزا امکانپذیر میگردد.
ویزای اقامت سرمایه گذاری: ثبت شرکت تجاری، ایجاد شغل برای اتباع ترک، داشتن اقامت پیوستهی 5 ساله در ترکیه و پرداخت 2.250 یورو (€1400 + €850) بهعنوان هزینهی صدور ویزا از شروط اصلی دریافت این ویزا بهحساب میآیند. فرآهمآمدن اقامت همراهان بهوسیلهی این ویزا نیز امکانپذیر میشود.
ویزای ترکیه: سرمایهگذاری
یکی از راههایی که افراد میتوانند برای اقامت طولانیمدت در ترکیه و گرفتن تابعیت آن اقدام کنند و ایرانیها نیز بهویژه در سالهای اخیر، بسیار از آن بهره جسته اند، ویزای سرمایهگذاری است. اما باید به این نکته توجه داشت که آنچه با سرمایه سروکار دارد بیتردید با ریسک هم همراه است مگر اقدام درست از طریق مجاری قانونی، تکیه بر دانش و آگاهی کافی و همکاری با افرادی که امتحان خود را مدتها پس دادهاند و از میدان روسفید بیرون آمدهاند. در ادامه، به تشریح انواع روشهای سرمایهگذاری در ترکیه و شرایط حاکم بر آنها جهت دریافت تابعیت ترکیه میپردازیم:
سرمایه گذاری از طریق خرید ملک
راحتترین و سریعترین راه کسب شهروندی و تابعیت ترکیه برای خود و خانواده، خرید ملکی به ارزش 250 تا 500.000 دلار در این کشور است البته بهشرطیکه ملک خریداریشده تا 3 سال فروخته نشود. خانواده در اینجا بهمعنی همسر و فرزندان زیر 18 سال است. همچنین بر اساس قانون، هر دو طرف قرار داد (خریدار و فروشنده) باید در زمان ثبت قرارداد و انتقال سرمایهی موردنظر حضور داشته باشند.
راه ارزانتر اما طولانی دیگر، ثبت شرکت و داشتن حداقل 5 سال فعالیت اقتصادی در ترکیه است.معمولاً روند کلی دریافت تابعیت برای سرمایهگذاران بین 3 تا 6 ماه و گذرنامهی ترکیه که جزء 30 گذرنامهی برتر دنیا است حداقل 65 تا 80 روز بهطول میانجامد. گذرنامهی ترکیهای دارای اعتباری 10 ساله است و قابلیت تمدید بهصورت مادام العمر را دارد. پس از دریافت گذرنامهی ترکیه، شما قادر خواهید بود به 148 کشور دنیا از جمله کشورهای اتحادیه اروپا و 26 کشور حوزه شنگن بدون نیاز به ویزا سفر کنید.
شرط حضور در ترکیه و خدمت سربازی اجباری برای دارندگان تابعیت از این روش برداشته میشود و امکان تحصیلات رایگان و بهرهمندی از خدمات درمانی رایگان نیز برای همهی اعضای خانواده فرآهم میآید. دوتابعیتی بودن از نظر دولت ترکیه بدونمانع است، بنابراین امکان حفظ تابعیت فعلی هم وجود دارد.در صورتی که قصد خرید خانه با مبلغی کمتر را در ترکیه دارید به 60.000 دلار آمریکا برای انجام آن نیاز است.
در این روش، اقامت 3 سالهی قابلتمدید تا 10 سال از نوع گردشگری به شما اعطا میشود و بنابراین، اجازهی کار در ترکیه را نخواهید داشت مگر خود به پرپایی شرکتی در این کشور مبادرت ورزیده و 5 شهروند آن را استخدام کنید یا خود استخدام شوید و حاضر به پرداخت بیمه باشید.
سرمایه گذاری از طریق سپردهی بانکی
برای کسب اقامت ترکیه از طریق سپردهی بانکی باید حداقل 500.000 دلار آمریکا در بانکهای این کشور بهمدت 3 سال سپردهگذاری شود و بهاینترتیب، احتیاجی به سرمایهگذاری در بخشها و زمینههای دیگر وجود ندارد. با این ویزا، شخص درکوتاهترین مدت ممکن (کمتر از 180 روز) میتواند تابعیت این کشور را دریافت نماید.
توصیههای مهم در مورد ویزای ترکیه
مدارک و اسناد موردنیاز برای کسب ویزای ترکیه بستهبه روش مهاجرتی و هدفتان از مهاجرت به ترکیه متفاوت است، گرچه وجود برخی مانند گذرنامه در همهی آنها مشترک است. جهت دریافت ویزای ترکیه توصیه میگردد 1 الی 2 ماه قبل از خروج از کشور، درخواستهای خود را ارسال نمایید. برای آگاهی از بهروزرسانی هزینهی ثبت نام ویزاهای مختلف، به سایت رسمی دولت یا سفارت ترکیه مراجعه کنید.
بهتر است پیش از مهاجرت به ترکیه بدانید که باتوجهبه بالا بودن نرخ بیکاری در این کشور (بیش از 14٪ بنا به آمار رسمی)، احتمال پیدا کردن کار در این کشور بسیار اندک است و ترجیح کارفرمایان ترک هم استخدام شهروندان ترکیه است. همچنین، رتبهی دانشگاههای ترکیه یا بهتر بگوییم سطح کیفیت آموزش در ترکیه و سطح اقتصادی آن نسبتبه کشورهایی چون کانادا، انگلیس، آلمان و غیره پایینتر است.
سرمایهگذاران هم باید همهی جوانب امر را با دقت کامل سنجیده و در صورت لزوم از وجود یک مشاور یا وکیل زبده و واقف به خرید ملک در ترکیه و امور سرمایهگذاری بهره ببرند. بنابراین توصیه میشود پیش از هر اقدامی، موارد ذکرشده را مد نظر قرار داده و سپس دست به تصمیمگیری بزنید.
سخن پایانی
در این مقاله، مهمترین نکات مرتبط با ویزای ترکیه اعم از انواع ویزای ترکیه، مدارک موردنیاز جهت اخذ ویزای ترکیه و هزینههای مربوطه و در کل، راههای ورود به ترکیه را بررسی نمودیم. فراموش نکنید که مهاجرت، امر سادهای نیست و باید از پیش برای آن طرح و نقشه داشت و با تدبیر پیش رفت. امید است با مطالعهی این مطالب بهتر بتوانید در مسیر انتخاب و تصمیمگیری پیرامون گزینههای پیشرویتان گام بردارید.
امتیاز خود را ثبت کنید