whatsapp
الو اپلای
تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد

نویسنده :  شیوا داداش زاده

بروزرسانی شده در :  24 مرداد 1401

تعداد نظرات :  2

تحصیل کارشناسی ارشد در ترکیه

تحصیل کارشناسی ارشد در ترکیه در سال های اخیر توجه بسیاری از دانشجویان خارجی که درصدد ادامه تحصیلات خود در مقاطع تحصیلات تکمیلی هستند، به خود جلب کرده است. در سال های اخیر افزایش تعداد جمعیت تحصیل کرده به خصوص در کشورهای در حال توسعه از یک سمت و از سمت دیگر گرایش روزافزون فارغ التحصیلان مقاطع کارشناسی به ادامه تحصیل در ترکیه سبب شده است که اهمیت مدارک بالاتر مورد توجه قرار بگیرد.

البته لازم به ذکر است که شرایط پذیرش کارشناسی ارشد در ترکیه در برنامه تحصیلات تکمیلی در هر دانشگاهی متفاوت می باشد. این تفاوت سبب می گردد که متقاضیان شرایط اخذ پذیرش هر دانشگاه را به صورت مستقل در سایت آن دانشگاه بررسی نمایند.

البته که برای ورود به مقطع فوق لیسانس و تحصیلات تکمیلی داشتن برخی از شرایط و مدارک متقاضیان الزامی می باشد.

در این مطلب می‌خواهیم به شما نحوه‌ی مهاجرت تحصیلی به ترکیه را توضیح دهیم. با خواندن این مقاله، راجع به بهترین مقطع تحصیلی جهت مهاجرت تحصیلی، شرایط کلی، مدارک لازم، رشته‌های تحصیلی خوب در ترکیه و … مطلع خواهید شد. پس حتما به خواندن ادامه دهید.

شرایط تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد

شاید ابتدا از خودتان بپرسید که چرا می‌خواهیم شرایط تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد را مطرح کنیم و راجع به دکترا حرفی نمی‌زنیم. این به این خاطر است که اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد، خیلی ساده‌تر از مقطع دکترا است. در واقع از آنجا که مقطع تحصیلی دکترا معمولا با بورسیه‌ی تحصیلی همراه است، عده‌ی زیادی از دانشجوها جهت اخذ پذیرش در دکترا اقدام می‌کنند.

علاوه بر این، برای اخذ پذیرش در دکترا باید انواع و اقسام مدارک را ارائه دهید، مقاله‌های بین‌المللی بنویسید؛ در آزمون‌های مختلف سخت و پیچیده شرکت کنید و به طور کلی، با بهترین رزومه‌ی علمی ممکن سراغ دانشگاه مورد نظر بروید.

اما برای کارشناسی ارشد نیازی نیست تا این حد و اندازه خود را به دردسر بیندازید. گرچه برای اخذ پذیرش، باید به رشته‌ی تحصیلی و مدارک مورد نیاز دانشگاه نیز دقت کنید، ولی به طور کلی شما با مدارک ساده و بدون نیاز به نوشتن مقاله یا شرکت در آزمون‌هایی چون GRE و GMAT می‌توانید در مقطع کارشناسی ارشد پذیرش بگیرید.

به یاد داشته باشید که برای کارشناسی ارشد، نهایتا دو الی سه سال در دانشگاه درس می‌خوانید و سپس باید روی پروپوزال تحقیقی خود کار کنید. اما برای دکترا، دست کم پنج سال در دانشگاه ماندگار خواهید شد. اگر حوصله‌ی درس خواندن ندارید و از طریق تحصیل می‌خواهید از ترکیه اقامت دائم بگیرید، پس کارشناسی ارشد برای شما بهتر خواهد بود.

بهترین دانشگاه‌ها برای تحصیل در کارشناسی ارشد

طبق برخی توافق‌ها، دانشگاه‌های ترکیه طبق نظام آموزشی اروپا تدریس می‌کنند. پس طبیعتا اعتبار مدرک دانشگاه‌های ترکیه بالا است و به کمک آن‌ها می‌توانید در اروپا یا سایر کشورهای مطرح دنیا، مشغول به کار شوید.

گرچه با این وجود، از این حقیقت نمی‌توان گذشت که در هر کشوری، برخی دانشگاه‌ها مطرح‌تر هستند و از لحاظ آموزش، کیفیت بهتری دارند. اگر بخواهیم برترین دانشگاه‌های ترکیه را نام ببریم، می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:‌

دانشگاه چانکایا

این دانشگاه که طبق رتبه‌بندی Times Higher Education، در جایگاه 401 سال 2021 قرار دارد،‌ از جمله بهترین دانشگاه‌های غیر پزشکی ترکیه است و از سیستم آموزشی نوین و به‌روز بهره می‌برد.

از دیگر مزایای این دانشگاه می‌توان به توانایی تحقیق و تفکر تحلیلی توسعه یافته، توانایی کار و تحقیق در مورد موضوعات بین رشته‌ای، پرورش دانشجویانی که به محیط پیرامون خود تسلط دارند،‌ ارائه‌ی مدرک معتبر،‌ اصلاح‌طلبی و انتقال دانش به صنعت و جامعه اشاره کرد.

دانشگاه کوچ

دانشگاه کوچ از دانشگاه‌های برتر ترکیه است که طبق رتبه‌بندی Times Higher Education سال 2021 در جایگاه 401، طبق رتبه‌بندی TopUniversities  سال 2021، در جایگاه 465 و طبق رتبه‌بندی U.S. News and World Report  سال 2021 در جایگاه 733 قرار دارد.

این دانشگاه در برگزاری پروژه‌های علمی و تحقیقاتی، از دانشگاه‌های مطرح ترکیه محسوب می‌شود. هدف دانشگاه‌ کوچ از برگزاری این پروژه‌ها، کمک به پیشرفت علوم جهانی و ایجاد تأثیر مثبت بر رشد فکری، فناوری، اقتصادی و اجتماعی ترکیه است. به این نکته نیز می‌توان اشاره کرد که کادر آموزشی دانشگاه کوچ، ارزش همکاری بین رشته‌ای را درک و به عنوان یک تیم کار می‌کنند. آن‌ها در کنار این مورد، تحقیقات مستقل خود را پیش می‌برند.

دانشگاه کوچ با محیط اجتماعی زنده و پویای دانشگاهی، فضایی جذاب و سازنده را برای دانشجویان فراهم کرده است. از جمله مزایای تفریحی و فرهنگی این دانشگاه می‌توان به فعالیت‌های اجتماعی منظم، باشگاه‌های دانشجویی، تیم‌های ورزشی و سازمان‌های داوطلبانه اشاره کرد.

دانشگاه حاجت‌تپه

دانشگاه حاجت تپه، طبق رتبه‌بندی Times Higher Education سال 2021 در جایگاه 501، طبق رتبه‌بندی Shanghai Jiao Tong University  سال 2020 در رتبه‌ی 601، طبق رتبه‌بندی TopUniversities سال 2021 در رتبه‌ی 801 و طبق رتبه‌بندی U.S. News and World Report سال 2021، در رتبه‌ی 511 قرار دارد.

این دانشگاه از سال 1982 شروع به کار کرد و  با 15 دانشکده، 15 کالج و موسسه‌ی تحصیلات تکمیلی، 2 موسسه‌ی  علمی‌ کاربردی، 1 هنرستان، 4 آموزشگاه حرفه‌ای و 98 مرکز تحقیقاتی و کاربردی در چارچوب قانون شماره: 2809 برای سازمان موسسات آموزش عالی به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

دانشگاه سبانسی

دانشگاه سبانسی، طبق رتبه‌بندی Times Higher Education سال 2021 در جایگاه 501، طبق رتبه‌بندی TopUniversities سال 2021 در رتبه‌ی 521 و طبق رتبه‌بندی U.S. News and World Report سال 2021، در رتبه‌ی 901 قرار دارد.

دانشگاه سبانسی نوعی از آموزش چند رشته‌ای و شناور را در سه دانشکده‌ی خود ارائه می‌دهد. در دانشگاه SU دانشجویان پس از سال تحصیلی اول یا دوم این شانس را دارند که رشته‌ی خود را انتخاب کنند. این به دانشجویان اجازه می‌دهد که با درک بیشتری در مورد تحصیلات عالی و علایق تحصیلی و شغلی خود تصمیم بگیرند.

طراحی میان رشته‌ای برنامه‌های دانشگاهی ارائه شده توسط دانشکده مهندسی و علوم طبیعی (FENS) ، دانشکده هنر و علوم اجتماعی (FASS) و دانشکده بازرگانی Sabanci (SBS) دانش‌جویان را برای چالش‌های متنوع مدرنیته و فناوری آماده می‌کند.

دانشگاه بیلکنت

دانشگاه بلیکنت، طبق رتبه‌بندی Times Higher Education سال 2021 در جایگاه 601، طبق رتبه‌بندی Shanghai Jiao Tong University  سال 2020 در رتبه‌ی 801، طبق رتبه‌بندی TopUniversities سال 2021 در رتبه‌ی 551 و طبق رتبه‌بندی U.S. News and World Report سال 2021، در رتبه‌ی 614 قرار دارد.

نام دانشگاه «بیلکنت» به خودی خود، هدف بنیانگذار را نشان می‌دهد، زیرا نام اختصاری “bilim kenti” در ترکی به معنی «شهر علم و دانش» است.

فلسفه آموزشی این دانشگاه بر این فرض استوار است که کسانی که دانش جدیدی تولید می‌کنند نیز بهترین توانایی را برای انتقال آن داشته باشند. تحقیقات علمی در بیلکنت طیف گسترده‌ای را شامل می‌شود. از علوم نانو و فناوری نانو تا علوم سیاسی، از الکترونیک گرفته تا اقتصاد، از هنرهای زیبا تا مدیریت و مهندسی صنایع، از فلسفه تا مهندسی کامپیوتر و … از جمله موارد تحقیق در این دانشگاه هستند.

رشته‌های تحصیلی برای کارشناسی ارشد

رشته‌های تحصیلی در هر دانشگاه ممکن است با دانشگاهی دیگر تفاوت داشته باشد. این به دانشگاهی که قصد تحصیل در آن را دارید،‌ بستگی دارد. حتی ممکن است واحدهای آموزشی و پیش‌نیازهای یک رشته در دانشگاهی با دانشگاه دیگر متفاوت باشد.

خوشبختانه برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، رشته‌های تحصیلی شناور زیادی وجود دارند که شما می‌توانید یکی از آن‌ها را بر اساس سلیقه، علاقه، دانشگاه و بازار کار ترکیه انتخاب کنید. حتی می‌توانید با کمی تحقیق راجع به رشته‌هایی که واحدهای درسی مشترکی با رشته‌ی تحصیلی شما داشتند تحقیق کنید و سپس در آزمون ورودی، موفق شوید.

البته برخی دانشگاه‌ها ممکن است جامع باشند و اکثر رشته‌های تحصیلی را ارائه دهند. ولی اگر شما بخواهید مهندسی را در یک دانشگاه مخصوص فنی و مهندسی یاد بگیرید، بهتر است تا اینکه به دانشگاه پزشکی رفته و قصد تحصیل در رشته‌ی مهندسی را آنجا داشته باشید.

طول دوره تحصیل کارشناسی ارشد

همانطور که قبلا هم به آن اشاره کردیم، کارشناسی ارشد کوتاه‌ترین دوره‌ی تحصیل را در هر کشوری دارد، چون تحصیلات تکمیلی است. معمولا این دوره‌ی تحصیلی بیشتر از دو سال طول نمی‌کشد. اما برای ارائه‌ی پایان نامه نیز باید یک الی دو سال تلاش کنید. مگر اینکه در رشته یا دانشگاهی درس بخوانید که آموزش‌محور باشد و نیازی به ارائه‌‌ی پروپوزال و پایان‌نامه وجود نداشته باشد.

البته این نکته را هم در نظر داشته باشید که شما نمی‌توانید مثل کشور خودتان، ارائه‌ی پایان‌نامه را تا سال‌ها طول دهید. وگرنه برای اعتبار مدرک و خودتان در دانشگاه، امتیاز منفی خواهد داشت.

هزینه تحصیل در کارشناسی ارشد

ترکیه مکانی بسیار مقرون به صرفه برای تحصیل است. پرجمعیت ترین شهر آن، استانبول ، در رتبه‌بندی گران‌ترین شهرهای جهان در جایگاه 376 قرار دارد. این به خودی خود نشان می‌دهد که ترکیه «اولین کشور گران» نیست و در ده یا بیست یا حتی صد کشور گران دنیا قرار نگرفته است. پس طبیعتا هنگامی که نوبت به تحصیل می‌رسد، شهریه‌های دانشگاه‌های ترکیه به طور چشم‌گیری مناسب به نظر می‌رسند.

بنابراین برای دانشجویانی که بودجه‌ی زیادی برای تحصیل ندارند و قصد دارند در کشوری دیگر تحصیل کنند یا اقامت دائم آن را به دست بیاورند، طبیعتا ترکیه با دانشگاه‌های فوق‌العاده و بزرگش می‌درخشد. با این وجود حتی با هزینه‌ی نسبتاً کم تحصیل، قیمت شهریه می‌تواند متفاوت باشد. بنابراین دانشجویان باید با انتخاب‌هایی که در هزینه‌ی شهریه آن‌ها تأثیر می‌گذارد آشنا باشند. در ادامه به مواردی اشاره خواهیم کرد که ممکن است روی میزان شهریه تاثیر بگذارند و حتما باید هنگام تصمیم‌گیری در انتخاب دانشگاه خود در ترکیه در نظر بگیرید:

زبان انگلیسی یا ترکی؟

یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار روی شهریه‌ی دانشگاه‌های ترکیه، زبان تدریس آن دانشگاه است. اما بسیاری از دانشجویان از آن چشم‌پوشی می‌کنند، این حقیقت دارد که تفاوت قابل توجهی در شهریه‌ی دوره‌های انگلیسی با ترکی استانبولی وجود دارد.  دانشگاه‌های ترکیه غالباً دوره‌های آموزشی را به جای زبان مادری به زبان انگلیسی تدریس می‌کنند. این شاید در تلاش برای جذب دانشجویان جهانی بیشتر باشد.

برای دانشجویان بین‌المللی که به زبان ترکی مسلط هستند و می‌توانند در دانشگاهی ثبت‌نام کنند که آموزش به زبان ترکی صورت می‌گیرد،‌ شهریه‌ی سالانه‌ی مورد انتظار باید بین 240 تا 750 دلار باشد. اما کسانی که ترجیح می‌دهند در دانشگاه‌های دولتی به زبان انگلیسی تحصیل کنند، باید انتظار این را هم داشته باشند که شهریه‌ی سالانه آن‌ها کمی بالاتر یعنی از 450 تا 1500 دلار خواهد بود.

البته ما شهریه‌ی نسبی دانشگاه‌های دولتی را به شما ارائه دادیم و شهریه در دانشگاه‌های خصوصی بسیار بیشتر خواهد بود. خوشبختانه، هر دو دانشگاه خصوصی و دولتی – صرف نظر از زبان – به طور متوسط ​​هزینه‌ی تحصیل بسیار کمتری نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر دارند.

مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد؟

از آنجا که تحصیل در دوره‌ی کارشناسی ارشد،‌کوتاه‌تر از دوره‌ی کارشناسی است،‌ پس دانشجو به پرداخت شهریه‌ی کمتری موظف است. افرادی که آماده ورود به رشته‌های تحصیلات تکمیلی هستند، سالانه  300 تا 900 دلار پرداخت کرده و مدت زمان کمی را به پرداخت این شهریه مشغول می‌شوند.

دانشگاه‌های دولتی ترکیه

این بدیهی است که دانشگاه‌های دولتی معمولاً برای پذیرش دانشجوی جدید شرایط سختگیرانه‌تری نسبت به دانشگاه‌های خصوصی دارند، اما به هر حال، امکانات رفاهی و آموزشی بیشتری دارند و شهریه‌ی کمتری از دانشجویان دریافت می‌کنند. در ادامه، چند نمونه از ویژگی‌های دانشگاه دولتی در ترکیه را برایتان بازگو خواهیم کرد.

  • دانشگاه‌های دولتی ترکیه در پذیرش دانشجویان جدید خود مراحل مختلفی را برگزار می‌کنند. به این ترتیب آن‌ها تعداد دانشجویان هر بخش را با توجه به توانمندی موجود تعیین می‌کنند. این مراحل شامل دریافت مدارک، برگزاری مصاحبه و آزمون ورودی است.
  • دانشگاه‌های دولتی ترکیه یک آزمون ورودی مخصوص نیز برگزار می‌کنند که به آن آزمون YOS می‌گویند.
  • شهریه‌ در دانشگاه‌های دولتی در مقایسه با دانشگاه‌های خصوصی پایین است.
  • رقابت بین دانشجویان برای ورود به دانشگاه‌های دولتی معمولاً بسیار شدید است، به ویژه با افزایش تعداد دانشجویان خارجی که برای تحصیل در ترکیه می‌آیند.

دانشگاه‌های خصوصی ترکیه

طبیعتا در هر کشوری از جمله ترکیه، ورود به دانشگاه‌های خصوصی و آزاد راحت‌تر است. در واقع حتی شهروندان بومی ترکیه نیز به راحتی نمی‌توانند وارد دانشگاه‌های دولتی آن شوند. پس طبیعتا، دانشگاه‌های آزاد ترکیه می‌تواند انتخاب بسیار مناسبی برای دانشجویان بین‌المللی باشد. در ادامه چند نمونه از ویژگی‌های دانشگاه آزاد ترکیه را برایتان ذکر خواهیم کرد.

  • دانشگاه‌های خصوصی هیچ آزمون استعدادی خاصی برگزار نمی‌کنند و این آزمون غالباً با آزمون انگلیسی جایگزین می‌شود.
  • دانشگاه‌های خصوصی اغلب به آزمایشگاه‌های علمی مدرنی که دارند مشهور هستند.
  • دانشگاه‌های خصوصی هر سال برای شهریه‌ی دانشجویان تخفیفی در نظر می‌گیرند یا بورسیه‌ی تحصیلی ارائه می‌دهند. این تخفیف یا بورسیه معمولا شامل دانشجویان موفق خود دانشگاه یا دانشجویان برتر خارجی خواهد شد.
  • دانشگاه‌های خصوصی غالباً امکان تحصیل به زبان‌های مختلف مانند انگلیسی یا سایر زبان‌ها را دارند که این سد زبانی را که برخی دانشجویان خارجی با آن روبرو هستند را می‌شکند.
  • در دانشگاه‌های خصوصی، دانشجویان اغلب در دوره و زبان مورد علاقه‌ی خود پذیرفته می‌شوند.

به طور کلی، تسهیلاتی که دانشجویان خارجی از خارج از ترکیه دریافت می‌کنند، دلیل اصلی افزایش تقاضای آن‌ها برای ورود به دانشگاه‌های ترکیه است.

نحوه درخواست برای کارشناسی ارشد

نحوه‌ی درخواست به طور کلی، پروسه‌ی یکسان و مشخصی دارد. اما ممکن است برای دانشگاه‌ها و مقاطع تحصیلی مختلف، در بازه‌های زمانی مختلفی برگزار شود. اما به طور کلی، شما باید مدارک خاصی را آپلود و با هزینه‌ی لازم برای دانشگاه مورد نظر ارسال نمایید. هزینه‌ی ارسال مدارک به دانشگاه‌ها، معمولا حدود صد دلار است. برای اینکه بتوانید بازه‌ی زمانی مناسب جهت ثبت‌نام در یک دانشگاه را پیدا کنید، به سایت دانشگاه مراجعه کنید و زمان ارسال مدارک برای نیم‌سال اول و دوم تحصیلی را چک کنید.

مدارک لازم در مقطع کارشناسی ارشد

شما برای اینکه بتوانید در یک دانشگاه ترکی ثبت نام کنید، باید مدارک خاصی را به دانشگاه مورد نظر ارسال نمایید. این مدارک برای مقاطع مختلف تحصیلی متفاوت است. ما در ادامه مدارک لازم جهت اخذ پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد را ذکر خواهیم کرد.

  • فرم درخواست (اپلیکیشن).
  • مدرک فارغ‌التحصیلی در کارشناسی یا کارشناسی ارشد.
  • انگیزه نامه یا همان SOP
  • یک CV به روز و مناسب (علمی و کاری).
  • توصیه‌نامه‌های اساتید و کارفرمایان.
  • مدرک آزمون آیلتس یا تافل
  • ریز نمرات تحصیلی

آزمون ورودی کارشناسی ارشد

همانطور که کمی بالاتر به آن اشاره کردیم، شما برای ثبت‌نام در دانشگاه‌های دولتی ترکیه باید در یک آزمون ورودی شرکت کنید.

این آزمون که YÖS نام دارد، یک آزمون ورودی است که برای دانشجویان خارجی که مایل به تحصیل در دانشگاه‌های ترکیه هستند طراحی شده است. این آزمون توسط مرکز انتخاب و استقرار دانشجو اداره می شد. هر سال تقریباً 9200 داوطلب از کشورهای مختلف در آزمون YÖS شرکت می‌کنند.

شانس دریافت پذیرش

توصیه‌ی ما به شما این است که به جای اینکه روی شانس حساب باز کنید، روی توانایی‌های شخصی خودتان حساب باز کنید. تا لحظه‌ای که به قضیه‌‌ای مثل شانس در پذیرش دانشگاه‌ها فکر کنید، نمی‌توانید آرامش خودتان را بازیابید.

این حقیقت دارد که شما با هزاران دانشجوی هندی، تایلندی، ترکی، پاکستانی و … در حال رقابت هستید و ممکن است آن‌ها بیشتر از شما درس خوانده باشند. اما در واقع، تلاش شما نتیجه بخش خواهد بود و فقط کافی است تمام جوانب را در نظر بگیرید. با توجه به نکاتی که در این مقاله مطرح شده یا توسط آژانس مهاجرتی به شما گفته می‌شود، مهاجرت تحصیلی گرچه راه ساده‌ای است، ولی به دقت بالایی نیاز دارد. شما در صورتی می‌توانید از میان تعداد زیادی متقاضی، برنده‌ی رقابت شوید که رزومه‌ی تحصیلی کامل‌تری را در بازه‌ی زمانی مناسب و به دانشگاه مناسبی ارائه دهید.

این نکته را نیز در نظر داشته باشید که اگر اولیت شما با اخذ پذیرش باشد، نه برتری دانشگاه؛‌ پس به راحتی می‌توانید از طریق دانشگاه‌های ناشناخته‌تر در شهر‌های معمولی‌تر پذیرش تحصیلی بگیرید. اما اگر باز هم از فوت‌وفن‌های پذیرش تحصیلی چیزی نمی‌دانید، بهتر است با یک آژانس مهاجرتی در تماس باشید تا به قولی شانس پذیرش خود را افزایش دهید.

ویزای دانشجویی

اگر بتوانید از دانشگاه مورد نظر خود در ترکیه پذیرش تحصیلی بگیرید، پس طبیعتا می‌توانید بعد از آن، جهت اخذ ویزای دانشجویی اقدام کنید. برای اخذ این ویزا شما باید با نامه‌ی پذیرش تحصیلی،‌ تمکن مالی و سایر مدارکی که سفارت ترکیه درخواست می‌کند، به آن مراجعه کرده و ویزای تحصیلی را دریافت نمایید.

به یاد داشته باشید که حتی اگر بورسیه‌ی کامل تحصیلی می‌شوید، باید مقداری از تمکن مالی خود را به سفارت نشان دهید. گرچه اخذ ویزای تحصیلی برای کسی که بورسیه‌ی کامل شده، تضمینی است و هیچ نیازی هم به تمکن مالی ندارد، ولی بدون آن هم نمی‌توانید اقدام کنید.

یکی از نکات مثبت اخذ پذیرش تحصیلی از دانشگاه‌های ترکیه این است که در صورت تایید، به راحتی و از ایران می‌توانید به سفارت ترکیه مراجعه کنید. اما برای سایر کشورها مثل کانادا، باید به خود ترکیه بروید و انگشت‌نگاری شوید. چون کانادا در ایران سفارت ندارد.

انواع رشته‌ها در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه‌های ترکیه

در ترکیه می‌توانید در زمینه‌ها و موضوعات مختلفی تخصص کسب کنید. در طول تاریخ، ترکیه همیشه کمک‌های بی‌نظیری به علم، هنر و معماری داشته است. حتی امروزه، با ظهور مراکز توسعه فناوری در تمام دانشگاه‌های بزرگ، دانشجویان در همه جا می‌توانند موضوعات مورد علاقه خود را پیدا کنند.

با این حساب، در صورتی که می‌خواهید در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل کنید، طبیعتا می‌توانید رشته‌ی مورد علاقه‌ی خود را پیدا کنید. چه بسا می‌توانید رشته‌های شناور و بی‌ربط به رشته‌ی قبلی خود را نیز انتخاب کنید. اما به طور کلی، رشته‌هایی چون امور مالی، روابط بین‌الملل، مهندسی پزشکی، معماری، روزنامه‌نگاری و رسانه و گردشگری از جمله رشته‌های پرمتقاضی و پردرآمد در ترکیه محسوب می‌شوند.

به یاد داشته باشید که هر دانشگاه ممکن است طیف متفاوتی از رشته‌های تحصیلی را ارائه دهد، پس حتما قبل از انتخاب دانشگاه، از این نکته مطمئن شوید که رشته‌ی تحصیلی مورد نظر شما ارائه داده می‌شود یا نه.

شرایط بورسیه‌ی تحصیلی کارشناسی ارشد ترکیه

معمولا اخذ بورسیه‌ی کامل تحصیلی برای کارشناسی ارشد، کمی سخت‌تر از دکترا است. از آنجا که طول دوره‌ی کارشناسی ارشد کمتر است و پذیرش در آن راحت‌تر خواهد بود،‌پس اخذ بورسیه‌ی کامل کار ساده‌ای نیست.

اما برای اینکه بورسیه‌ی کارشناسی ارشد دانشگاه‌های ترکیه را دریافت کنید، باید به شرایط دانشگاه نیز دقت کنید. باید تحقیقات کاملی در زمینه‌ی اخذ بورسیه انجام دهید. برای مثال، باید از مدارک مربوط به اخذ بورسیه سردربیاورید.

به طور کلی برای اخذ بورسیه، باید ریز نمرات و معدل بالایی در مقطع کارشناسی داشته باشید؛ به زبان ترکی و انگلیسی تسلط خوبی داشته باشید، نمره‌ی آزمون زبان شما (آیلتس یا تافل) بالا باشد؛ مقاله‌ی ISI داشته باشید، تسلط کاملی به رشته‌ی خود داشته باشید و …. .

البته نوع دیگری از بورسیه نیز وجود دارد، که بورسیه‌ی استانی نام دارد و بر اساس شرایط مالی دانشجو به او تعلق می‌گیرد. شما از این طریق باید در عین حال که دانشگاه را متقاعد می‌کنید که پول کافی برای پرداخت شهریه ندارید، سفارت ترکیه را متقاعد کنید که تمکن مالی کافی برای اخذ ویزای تحصیلی را نیز دارید!

از دیگر بورسیه‌ها و اسکالرشیپ‌ها می‌توان به بورسیه‌های یک ترمی، دو ترمی یا تخفیف در میزان شهریه‌ی کلی اشاره کرد. شما برای اینکه بتوانید بورسیه‌های خوبی در ترکیه پیدا کنید، دو راه دارید. یا از طریق اینترنت جستجو کرده و دانشگاه‌هایی که در مقطع کارشناسی ارشد بورسیه می‌دهند را پیدا کنید، یا با اساتید دانشگاه مورد نظر وارد مکالمه و ارتباط شوید و جهت اخذ بورسیه، از آن‌ها کمک بگیرید.

پیش تر مقاله ای کامل درباره بورسیه تحصیلی ترکیه آماده کرده ایم برای مطالعه درباره شرایط، نحوه ثبت نام و دریافت بورسیه تحصیلی آن مقاله را هم مطالعه کنید.

تحصیلات تکمیلی در ترکیه

تحصیل در ترکیه کارشناسی ارشد شامل دوره های کارشناسی ارشد و دکترا می شود. علاوه بر مدرک کارشناسی ارشد، در ترکیه یک دوره تکمیلی در رشته های مهندسی و فنی وجود دارد که معادل همان مقطع کارشناسی ارشد محسوب می گردد.

در هر دوی مواردی که ذکر گردید می بایستی دفاع از پایان نامه صورت بگیرد. دانشگاه ها در ترکیه  به دو نوع تقسیم می شوند: 104 دانشگاه دولتی و 62 دانشگاه خصوصی. بر اساس بررسی ها دانشگاه های ترکیه در سال 2012، از بین 400 سیستم آموزشی دانشگاه ها در رتبه ۵ قرار گرفته است.

تحصیلات تکمیلی چیست؟

تحصیلات تکمیلی در ترکیه

تحصیلات تکمیلی در ترکیه شامل کارشناسی ارشد و برنامه 2 ساله (چهار ترم تحصیلی) و پایان نامه  می باشد. البته دانشجویان با توجه به سنگینی دروس می توانند تا سه سال هم در مقطع کارشناسی ارشد به تحصیل خود ادامه دهند. معمولا موضوع پایان نامه بعد از ترم دوم مشخص می گردد و دانشجو موظف است برای اخذ مدرک فوق لیسانس خود از تحقیقات خود دفاع نماید.

برنامه دکتری در ترکیه نیز در زیر مجموعه تحصیلات تکمیلی گنجانده می گردد. برنامه دکتری یک برنامه ی 4 ساله است که معمولا دانشجویان در ۲ سال اول می بایستی دروس مختلف در ارتباط با رشته تحصیلی خود را بگذرانند. و سپس یک امتحان مهارت و یا آزمون جامع از آنها توسط دانشگاه گرفته می شود.

این آزمون می تواند هم کتبی و هم شفاهی انجام گیرید و در ارتباط با دروس گذرانده دو سال قبلی دانشجو خواهد بود.  بعد از اخذ نمره قبولی در امتحان جامع دانشجو می تواند موضوع تز دکتری خود را ارایه نماید.

دفاع از پایان نامه در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری

دانشجویان تحصیلات تکمیلی یعنی دانشجویان برنامه های کارشناسی ارشد به همراه برنامه های دکتری جهت فارغ التحصیلی به اریه ی پایان نامه نیاز دارند. پایان نامه آماده کردن پروژه تحقیقاتی  می باشد که دانشجو موظف به ارسال آن به  کمیته ی فنی می باشد.

در کمیته ی فنی و علمی مقطع فوق لیسانس لمعمولا 3 عضو علمی وجود دارد و کمیته علمی و فنی دکترا شامل 5 نفر اعضای هیات علمی دانشگاه می باشد. پس از تایید کمیته شما می توانید برای جلسه ی دفاع خود را آماده کنید.

مزایای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه

ادامه تحصیل تحصیلات تکمیلی در ترکیه که دارای دانشگاه های معتبر در سطح دنیا هستند سبب می شود که جدای از ادامه تحصیل در دانشگاه هایی با کیفیت بالا و در عین حال هزینه های پایین، پل ارتباطی با دنیای غرب برای شما گشوده گردد.

به خصوص که متقاضیان می توانند دروس خود را به انگلیسی پاس کنند و این سبب می گردد فرصت مناسبی برای دانشجویان برای ارتباط با سایر دانشگاه های دنیا فراهم گردد. البته بیشتر دانشگاه های خصوصی در ترکیه دروس خود را به زبان های انگلیسی، آلمانی و فرانسه ارایه می نمایند.

در حال حاضر در حدود ۳۰۰۰۰ هزار نفر دانشجوی بین الملل در برنامه های آموزشی کشور ترکیه جهت برنامه های تحصیلی مختلف ثبت نام نموده اند. برای بسیاری از این دانشجویان امکان گرفتن بورس در کشور ترکیه فراهم است.

مدارک مورد نیاز برای پذیرش مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه

شرایط اخذ پذیرش مقطع کارشناسی ارشد در ترکیه

در زیر به برخی از مدارک مورد نیاز جهت پذیرش تحصیلات تکمیلی در ترکیه اشاره شده است. البته ممکن است دانشگاهی که درخواست خود را به آنجا ارایه داده اید مدارک بیشتری را از شما بخواهند.

  • اصل شناسنامه به همراه ترجمه ترکی آن که در دفتر اسناد رسمی انجام گرفته است.
  • اصل گذرنامه
  • اصل مدرک کارشناسی به همراه ترجمه رسمی آن
  • ریزنمرات مدرک کارشناسی به همراه ترجمه رسمی آن
  • اصل مدرک دیپلم به همراه ترجمه رسمی آن
  • ریزنمرات مدرک دیپلم به همراه ترجمه رسمی آن
  • فرم ثبت نام تکمیل شده
  • نامه موافقت دانشگاه جهت ثبت نام در تحصیلات تکمیلی
  • کپی از برگه گذرنامه جهت نشان دادن آخرین تاریخ ورود و خروج
  • مجوز اقامت یکساله ترکیه
  • مدرک زبان ترکی یا انگلیسی
  • مدرک آزمون ALES (حداقل اخذ نمره ۵۵)
  • مدرک آزمون YOS

تقویم آموزشی تحصیلات تکمیلی در ترکیه

آغاز ترم تحصیلی پاییز در ترکیه از ماه سپتامبر می باشد و در واقع دانشجویان می بایستی از ماه اوت اقدامات لازم جهت اخذ پذیرش در ترکیه را انجام دهند. البته ها برای هر دانشگاه ممکن است زمان اعلامی جهت ثبت نام و ارسال مدارک متفاوت باشد.

فرصت های دانشجویان تحصیلات تکمیلی

بسیاری از فارغ التحصیلان تحصیلات تکمیلی در ترکیه می توانند یک محقق و یا دستیار استاد مشغول به کار باشند. البته لازم به ذکر است که فرصت های کاری مناسب دیگری را نیز به خصوص در صورتی که به زبان های دیگر به مانند انگلیسی و آلمانی مسلط باشند می توانند در اختیار داشته باشند.

اخذ بورسیه تحصیلی در ترکیه برای متقاضیان تحصیلات تکمیلی

در ترکیه فرصت استفاده از انواع بورس های تحصیلی برای دانشجویان فراهم می باشد. حتی بسیاری از این فرصت ها فقط مخصوص دانشجویان شهروندان کشورهای دیگر نیز می باشد.

فرصت های دانشجویان تحصیلات تکمیلی

این فرصت برای متقاضیان با رزومه علمی بالا فرصت های زیادی را فراهم می نماید. به همین دلیل دانشجویان می توانند حمایت های مالی خوبی را در خصوص هزینه های متفاوت خود اعم از آموزشی و هزینه های زندگی در اختیار بگیرند.

در این میان نه تنها دانشگاه های خصوصی امکان بورس تحصیلی را برای دانشجویان بین الملل قرار می دهند بلکه دولت ترکیه نیز هر ساله فرصت های مناسبی را در اختیار دانشجویان بین المللی قرار می دهد.

ویزا دانشجویی ترکیه

دانشجویان بین المللی لازم است که نسبت به اخذ ویزای دانشجویی قبا از ثبت نام اقدام نمایند. و گرنه بدون اخذ ویزای دانشجویی و همچنین به دنبال آن اخذ مجوز اقامت در ترکیه نمی توانند در دانشگاه ثبت نام نمایند. پروسه جهت اخذ ویزا دانشجویی حداقل ۸ ماه به طول می انجامد و ویزای دانشجویی پس از تایید پذیرش دانشگاه اعطاء می گردد.

امتیاز خود را ثبت کنید


چه قدر این پست برایتان مفید بود؟
4.3 از 5 با 12 رای

  • khaleghi

    1400-10-04 در 12:17 ق.ظ

    سلام
    این آزمون برای تخصصی پزشکی و دندان پزشکی است
    برای مقطع ارشد نیاز نیست

تماس با ما
درخواست مشاوره رایگان

ما همراه شما خواهیم بود

برای دریافت مشاوره رایگان، این فرم را تکمیل کنید تا کارشناسان الو اپلای در سریعترین زمان، با شما تماس بگیرند

آدرس: تهران, میدان ونک, خیابان گاندی جنوبی, خیابان بیست و پنجم پلاک ۲۴ طبقه 2
آدرس و لوکیشن دفتر استانبول : DAP Vadi,Z ofis ,S Blok ,No 56 Kağıthane İstanbul
021-88884645 | 021-88850364
۸ الی ۲۱
  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .