ازدواج به عنوان یکی از مهمترین مراحل زندگی، در تمامی جوامع دنیا از اهمیت ویژهای برخوردار است. کشور ترکیه نیز به عنوان یکی از کشورهای پیشرفته و جذاب بخصوص برای توریستها، دارای قوانینی است که ازدواج در آن به خوبی رسیدگی شده است. ثبت ازدواج در ترکیه به صورت بین المللی در سال های اخیر نه تنها از سمت ایرانیان بلکه از سمت اتباع سایر کشورهای دیگر نیز مورد استقبال بسیاری قرار گرفته است. ایرانیان به دلایل مختلفی میتوانند اقدام به ثبت ازدواج بینالمللی در ترکیه کنند که مزایایی همچون داشتن گواهی ازدواج بینالمللی را برای آنها به همراه دارد.
البته که قطع به یقین نزدیکی کشور ترکیه از یک طرف و هزینه مناسب ثبت ازدواج بین المللی در ترکیه و صد البته که برگزاری مراسم عروسی در ترکیه در یک محیط بسیار زیبا با هزینه های پایین می تواند از دلایل دیگر این استقبال باشد.
فهرست عناوین :
ثبت ازدواج در ترکیه نه تنها برای اتباع خارجی بلکه برای افراد بدون تابعیت و پناهنده نیز به راحتی امکان پذیر می باشد. در صورتی که شخص در ترکیه حتی پناهنده باشد می تواند وکیل پناهندگی در ترکیه بگیرد و ازدواج خود را ثبت کند. بر اساس قوانین جمهوری ترکیه افراد در صورت داشتن مدارک لازم توسط ارگان های رسمی به مانند شهرداری ها و توسط مامورین مربوطه می توانند به صورت رسمی به عقد هم دربیایند.
رضایت مشتریان از مراحل ثبت ازدواج در ترکیه توسط موسسه الو اپلای
⏱ ثبت ازدواج بین الملل در چند روز انجام می گیرد؟ | 3 روز |
🎯 برای ثبت ازدواج بین المللی نیاز به اذن پدر است؟ | خیر |
🎁 آیا برگ تجرد ایران در ترکیه قبول می باشد؟ | خیر |
💎 ثبت ازدواج ایرانی نیز در ترکیه انجام می شود؟ | بله |
در مقایسه با ایران، ثبت ازدواج در ترکیه دارای فرایندی سادهتری است. در ایران، عروس و داماد باید به دفترخانه (محضر) مراجعه کنند و مراحل ثبت ازدواج را انجام دهند. در مقابل در ترکیه بر خلاف ایران میتوانند به دفتر امور شهری یا دفتر امور خانواده مراجعه کنند. درواقع ازدواج رسمی از طریق مامورین اجرایی شهرداری ها صورت می پذیرد و افرادی که اعتقادات مذهبی دارند در ترکیه علاوه بر ثبت ازدواج در شهرداری ها توسط افراد مذهبی که به اصطلاح در ترکیه امام گفته می شوند می توانند به عقد هم در بیایند که در اصطلاح به آن امام نکاهی اطلاق می شود.
البته از نظر قانون ترکیه عقد امام، رسمی نیست و هر نوع ازدواجی غیر از طریق شهرداری ها غیر قانونی محسوب می شود و رسمیت ندارد. پس در ترکیه حتی عقد امام بعد از عقد رسمی می تواند به رسمیت شناخته شود و قانونی باشد. همچنین توجه داشته باشید چیزی به عنوان ازدواج موقت در ترکیه غیر قانونی بوده و وجود ندارد.
علاوه بر آن نیز در ترکیه امکان ازدواج شهروند ترکیه با شهروند خارجی مجاز است و همچنین روند ثبت آن بسادگی قابل پیگیری میباشد. در حالی که در ایران اینگونه ازدواجها با مشکلات و محدودیتهای بسیاری روبرو هستند. البته لازم به ذکر است که در این صورت نسبت به ازدواج معمولی دو شهروند ترکیهای باید مدارک ویژهای نیز ارائه شود که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
در این مقاله سعی شده است تا شما را با قوانین ثبت ازدواج در ترکیه آشنا کنیم همچنین به سوالاتی به مانند قرارداد ازدواج چیست پاسخ دهیم.
در رابطه با محدودیتهای ازدواج بینالمللی در ترکیه ابتدا باید بدانید که سن قانونی ازدواج در ترکیه حداقل 18 سال می باشد. در صورتی که فردی زیر 18 سال سن داشته باشد و درصدد ازدواج باشد به هیچ عنوان در هیچ مراکز رسمی اعلامی توسط دولت نمی تواند ازدواج خود را ثبت نماید.
ولیکن در بسیاری از موارد افراد و والدین از نکاح امام که همان ازدواج مذهبی می باشد استفاده می کنند که در صورتی که مامورین دولتی متوجه شوند والدی شخص بازداشت می شوند. البته در نظر داشته باشید که استثناء این قانون در مواردی است که شخص توانسته باشد رای دادگاه را اخذ کند که خواهد توانست بر اساس رای دادگاه ازدواج کند.
در نظر داشته باشید که ترکیه قوانین بسیار سفت و سختی را برای ازدواج کودکان در نظر گرفته است و در این کشور ازدواج زیر 18 سال جرم محسوب می شود و سیستم قضایی ترکیه به شدت با آن برخورد می کند. از سمت دیگر محدودیت های زیر نیز در ترکیه برای افرادی که درصدد ازدواج هستند وجود دارد:
در ترکیه هیچ نوع ممنوعیتی برای ازدواج اتباع خارجی به شرط دارا بودن شرایط ازدواج وجود ندارد. و این افراد می توانند از سمت مراجع دارای صلاحیت به عقد هم دربیایند. البته باید به این نکته توجه کنید به دلیل این که افراد تبعه های کشورهای دیگر هستند می بایستی گواهی های مربوط را از کشور مبداء خود تهیه کنند به مانند گواهی تجرد.
یکی از مزیت های ازدواج در ترکیه این است که افراد علاوه بر دریافت سند ازدواج ترکیه ای می توانند سند ازدواج بین المللی نیز تهیه کنند; که در همه جای دنیا مورد قبول واقع می شود. در واقع شرایط ازدواج در ترکیه برای دو تابعیتی ها بسیار مناسب است.
در صورتی که دو تبعه خارجی با تابعیتهای متفاوت میخواهند در ترکیه ازدواج کنند باید مدارک زیر را تهیه کنند:
علاوه بر این موارد زیر باید دو شاهد معتبر داشته باشند و به شهرداری محل اقامت خود مراجعه کنند تا بتوانند مجوز عقد ازدواج را دریافت نمایند. مراحل عقد ازدواج نیز باید با حضور یک ترجمه کننده به زبان ترکی انجام شود. همچنین پس از عقد ازدوج باید به دفتر ثبت ازدواج محل اقامت خود مراجعه کرده تا ازدواج به صورت رسمی ثبت شود.
مقاله پیشنهادی : خرید از ترکیه
دو تبعه خارجی با تابعیت یکسان و همانند به شرط برخورداری از مدارک لازم می توانند در ترکیه ازدواج کنند. البته لازم است تا متقاضیان گواهی ازدواج را از کشور مبداء دریافت نمایند.
اما در برخی از موارد به دلیل محدودیت ها خود شخص قادر به تهیه این مدارک نمی باشدکه در این صورت مامورین مسئول ازدواج می توانند از طریق مدیریت کل امور جمعیت و شهروندی اقدام به اخذ آن نمایند. در هر حالت ثابت کردن وضعیت تاهل در زمان ازدواج الزامی می باشد یعنی فرد می بایستی در زمان ازدواج گواهی تجرد داشته باشد.
البته لازم به ذکر است ازدواج دو تبعه خارجی با ملیت یکسان باید توسط مقامات ترکیه یا سفارتخامه یا کنسولگری کشور آنها صورت گیرد. از آنجایی که ممکن است کنسولگریها نسبت به ازدواج دو تبعه خارجی محدودیت داشته باشند؛ بنابراین پیش از ازدواج باید از سفارتخانه یا کنسولگری اطمینان حاصل کرد. بطوری کلی برای اینکه ازدواج این افراد به عنوان رسمی شناخته شود لازم است مدارک زیر را به دفتر ثبت ازدواج در ترکیه ارائه دهند:
ازدواج با افراد پناهنده در ترکیه نیز امکان پذیر می باشد ولیکن کار کمی سخت تر می شود. سند وضعیت تاهل فرد پناهنده در ترکیه می بایستی از طریق ادارات جمعیتی دریافت شود. در صورتی که فرد در زمان ورود پرونده ای تشکیل نداده باشد این مورد از طریق مقامات امنیتی تامین می شود.
روال کار در این جا تمام نمی شود بلکه شخصی که متقاضی ازدواج در ترکیه می باشد و پناهنده است بعد از اخذ مدرک عدم ممانعت از ازدواج اول از همه می بایستی این مدرک را به تایید اداره حقوقی استان در فرمانداری رساند و 3 عدد کپی از آن را داشته باشد.
بعد از ترجمه گذرنامه توسط مترجم رسمی از طریق دفاتر رسمی و تایید آن می تواند برای ازدواج در ترکیه درخواست دهند. در نظر داشته باشید که در زمان مراجعه اصل گذرنامه را به همراه دو عدد کپی از آن به همراه داشته باشید. البته معاینات پزشکی سلامت برای هر دو زوج الزامی می باشد. ممکن است برای دریافت برگه تجرد مجبور شوید به سفارت ایران در ترکیه مراجعه کنید.
نکته: با تولد فرزند در ترکیه به والدین و خود فرزند اقامت داده نمی شود; فقط محل تولد فرزند کشور ترکیه خواهد بود.
ازدواج با شهروند ترکیه میتواند مزایای بسیاری به همراه داشته باشد. از جمله آن دریافت اقامت دائم است. درواقع مطابق با قانون و مقررات دولت ترکیه که در سال 1964 تصویب شد، زنان یا مردان خارجی اگر با شهروند ترکیه ازدواج کنند میتوانند تابعیت ترکیه را دریافت نمایند. جالب است بدانید در سالهای ابتدایی این قانون تنها برای زنان خارجی قابل اجرا بود، اما امروزه بدون در نظر گرفتن جنسیت امکان اخذ تابعیت وجود خواهد داشت.
علاوه بر آن نیز مزایایی مانند ارتقا وضعیت قانونی، دسترسی به امکانات و خدمات اجتماعی، افزایش ارتباطات، افزایش فرصتهای شغلی، سهولت در مشاغل تجاری و بسیاری دیگر از مزایای ازدواج با شهروند ترکیهای محسوب میشوند.
در صورتی که قصد ازدواج در ترکیه را دارید ارایه کردن مدارک زیر به شهرداری الزامی می باشد مثلا برای ازدواج در استانبول باید مدارک زیر را به شهرداری استانبول ارایه دهید:
نکته: در خصوص ازدواج در ترکیه و اقامت باید بگوییم که با ثبت ازدواج در ترکیه نمی توان اقدام به اخذ اقامت ترکیه کرد مگر یکی از زوجین دارای اقامت و یا شهروندی ترکیه باشد.
در صورتی که هر دو نفر از متقاضیان تابعیت ایرانی داشته باشند در ابتدا لازم است تا برای اخذ گواهی تجرد به کنسولگری ایران در ترکیه مراجعه نمایند و با واریز حدود 9 یورو در شماره حساب اعلامی سفارت ایران در بانک ایش ترکیه نسبت به درخواست دریافت آن اقدام نمایند. برای خانم های ایرانی بر اساس قوانین جمهوری اسلامی ایران برای ثبت ازدواج ایرانی باید اجازه نامه پدر به کنسولگری ارایه شود (در صورتی که والد شخص به رحمت خدا رفته باشد حداقل باید گواهی فوت به سفارت ایران در ترکیه ارایه شود.) اما توجه داشته باشید که برای ثبت ازدواج بین الملل نیازی به اجازه پدر وجود ندارد.
بعد از دریافت گواهی تجرد از کنسولگری ایران لازم است که آن را به تایید وزارت امور خارجه ترکیه برسانید. هزینه ای که باید برای این تایید در وزارت امور خارجه ترکیه پرداخت نمایید برای هر درخواست 1 لیر ترکیه می باشد.
در ترکیه نیز مثل ایران شما ملزم به انجام آزمایشات ژنتیکی و پزشکی می باشید. برای انجام این آزمایشات بهتر است به بیمارستان های دولتی و یا مراکز درمانی خیریه مراجعه کنید زیرا که در مراکز خصوصی هزینه های شما بیشتر خواهد شد. در این مراکز آزمایش خون رایگان می باشد.
در صورتی که مراکز خصوصی شما را پذیرش نکرد به مراکز خیریه مراجعه کنید. البته در صورتی که شما توانسته باشید اقدام به اخذ اقامت کوتاه مدت ترکیه و یا اخذ اقامت بلند مدت ترکیه نمایید بیمارستان های دولتی موظف به پذیرش شما می باشند. جواب آزمایش خون یک روز بعد داده می شود و البته که شما می توانید جواب آزمایش کتبی را دریافت و به مراکز اعلامی جهت تایید ببرید.
آزمایش خون برای این اجباری است که مشخص شود شما دارای بیماری های ارثی و یا ژنتیکی که ممکن است با ازدواج با هم به مشکل برخورید، ندارید. و فرزندان حاصل از این ازدواج دچار بیماری های ژنتیکی نخواهند شد.
برای دریافت فرم های اولیه ازدواج لازم است تا به یکی از شعبات شهرداری در شهر محل اقامت خود مراجعه نمایید. البته برای دریافت این فرم ها از شما ترجمه پاسپورتتان به زبان ترکی خواسته می شود که شما می توانید آن را در دفتر نوتر و یا دفتر اسناد رسمی ترجمه کنید و ارایه دهید. فرم ویژه ازدواج باید در دفاتر رسمی و نوتر تایید شود.
برای انجام عقد رسمی شما می توانید مرکز و سالن های مختلفی را انتخاب نمایید. قیمت این سالن ها می تواند متفاوت باشد.
شما می توانید در سالن های موجود در شهرداری عقد نمایید و یا در صورتی که در نظر داشته باشید که نسبت به عقد در سالن های خارج از شهرداری اقدام کنید می بایستی هزینه های مربوط به ایاب و ذهاب عاقد به محل را پرداخت نمایید. جدای از این شما باید هزینه خود را پرداخت کنید که برای کمک به درختکاری در ترکیه استفاده می شود.
برای ثبت عقد رسمی خود در ایران نیز شما باید مدارک و عقدنامه رسمی ترک خود را به سفارت ایران در ترکیه ببرید و البته برای عقد دینی در سفارت ایران نیز می توانید اقدام کنید.
نکته: در صورتی که یکی از زوجین یا هر دو به زبان ترکی مسلط نباشند حضور مترجم رسمی در زمان عقد الزامی می باشد.
در طی ده های گذشته به دلیل افزایش ازدواج بین ملیت های مختلف ضرورت سند بین المللی ازدواج مطرح شد. این ضرورت به منظور یکپارچه نمودن سندهای ازدواج صورت پذیرفت. البته در نظر داشته باشید که در سندهای ازدواج بین المللی حساسیتی برای مذهب و دین، نژاد و ملیت افراد در نظر گرفته نمی شود.
به همین دلیل این سند دارای اعتبار جهانی می باشد و در بیشتر کشورهای جهان به عنوان سند رسمی پذیرفته می شود. در این میان تنها ترکیه و تونس هستند که ازدواج بین المللی را پذیرفته اند و در صورتی که در این دو کشور ازدواجی انجام شود دیگر نیازی به ترجمه وجود ندارد. زیرا در سند ازدواج علاوه بر ترکی به چند زبان دنیا نیز این سند قابل ارایه می باشد.
اتباع ایرانی که در ترکیه اقدام به ازدواج می کنند و سند بین المللی ازدواج دریافت کرده اند می توانند بعد از دریافت سند ازدواج خود به سفارت ایران در ترکیه مراجعه نمایند و از قسمت رایزنی فرهنگی کنسولگری ایران در ترکیه نسبت به ثبت نام زوجین در شناسنامه ها اقدام نمایند. در بخش فرهنگی سفارت ایران عقد شرعی نیز انجام می شود.
در صورتی که شخص حتی در خارج از ترکیه نیز ازدواج کرده باشد می تواند نسبت به طلاق گرفتن در ترکیه اقدام کند حتی اگر در ترکیه پناهنده و یا بی تابعیت باشد. این کار نه تنها غیر قانونی نیست بلکه تابع قانون مدنی ترکیه نیز می باشد.
البته در نظر داشته باشید که درست است شرایط طلاق گرفتن در ترکیه به نسبت ایران برای خانم ها بسیار راحت تر می باشد ولی در صورتی که شخص بخواهد طلاق خود را در سفارت ایران نیز ثبت کند و اصطلاحا طلاق ایرانی بگیرد بر اساس قوانین ایران طلاق وی ثبت خواهد شد.
مثلا در ترکیه چیزی به عنوان مهریه نداریم این در حالی است که بر اساس قوانین جمهوری اسلامی مهریه باید در ازدواج باشد. برای طلاق غیابی نیز در ترکیه نیز می توانید از وکیل طلاق کمک بگیرید.
در ابتدا لازم است تا درخواست طلاق خود را به دادگاه خانواده ارایه کنید و همچنین می توانید در کنار درخواست طلاق درخواست حضانت کودکان را نیز به دادگاه ارایه کنید. پناهندگان می توانند از دفاتر حقوقی کانون وکلا در ترکیه کمک بگیرند. در صورتی که شخص توان پرداخت هزینه وکیل را نداشته باشد به صورت رایگاه به وی وکیل معرفی می شود.
ترکیه را می توان از جمله کشورهایی دانست که همواره توجه بسیاری از زوجین ایرانی که قصد دارند مراسم عروسی خود را در خارج از ایران و در یک محیط بسیار جذاب و زیبا برگزار کنند به خود جلب کرده است. طبیعت زیبا و دلنشین کشور ترکیه، نزدیکی این کشور به ایران، تالارها و کشتی های بسیار مجلل و … می تواند از علت های توجه ایرانیان باشد.
البته توجه داشته باشید که یکی از مهم ترین دلایل استقبال از برگزاری مراسم عروسی در ترکیه نیاز نداشتن به اخذ ویزا از این کشور برای ایرانیان می باشد. همچنین در نظر داشته باشید که ترکیه در سال 2010 به عنون پایتخت فرهنگی اروپا انتخاب شد.
به دلیل شرایط فرهنگی ایران بسیاری از زوجین با وجود هزینه های گزاف مراسم عروسی مجبور می شوند به مراسمی در حد متوسط رضایت دهند. این در حالی است که عروس و دامادها می توانند با صرف همان هزینه یک عروسی رویایی در در وسط اقیانوس و در کشتی های مجلل برگزار نمایند.
جای جای ترکیه به دلیل داشتن طبیعت زیبا و بی نظیر می تواند مکان مناسبی برای انتخاب محل برگزاری مراسم عروسی در ترکیه باشد. در همه جای ترکیه شما می توانید هتل ها و عمارت های لوکس را برای برگزاري مراسم خود انتخاب نمایید.
ولیکن در این بین بسیاری از ایرانی ها ترجیح می دهند برای مراسم خود شهرهای استانبول و آنتالیا را انتخاب نمایند. در ترکیه شما می توانید عروسی خود را کنار ساحل برگزار کنید و یا وسط اقیانوس در کشتی و یا در عمارت های مجلل. حق انتخاب باشماست البته که قبل از هر اقدامی هزینه های آن را در نظر داشته باشید.
بعد از اینکه متوجه شدید که ثبت ازدواج در ترکیه به چه شکلی انجام میگیرد، باید با قوانین ازدواج در آنجا هم آشنا شوید. این قوانینی که حتما باید آنها را بدانید، قوانین مربوط به حضانت فرزندان و همچنین امور مالی بعد از ازدواج است. دلیل اینکه افراد حتما باید از این موارد مطلع باشند، این است که ازدواج قطعا فقط یک جشن نیست، بلکه تقسیم زندگی با فردی دیگری است.
بنابراین توصیه میشود که حتما علاوه بر ثبت ازدواج در ترکیه با قوانین بعد از آن نیز آشنا شوید. البته اگر از اشخاصی هستید که ترکیه را فقط برای ازدواج بینالمللی میخواهند، قطعا نیازی هم به دانستن این قوانین نخواهید داشت. اما اگر میخواهید به طور دائم در ترکیه ماندگار شوید، قطعا دانستن قوانین ازدواج برای شما مهم خواهد بود. حالا در ادامه قوانین مربوط به زن و مرد تابع ترکیه را با هم بررسی میکنیم.
در ترکیه زنان پس از ازدواج معمولا فامیلی شوهر را در کنار نام خود میگیرند. البته اگر زن نسبت به این عمل کراهت داشته باشد، مسئول مربوطه میتواند این حکم را لغو کند. پس اجبار صد در صدی در آن نیست.( برخی میگویند این قانون در حال از بین رفتن است، اما هیچ چیز هنوز مشخص نیست.) در ترکیه حق طلاق برای زنان و مردان به یک اندازه است. این بدین معناست که زن هم دقیقا مشابه مرد میتواند، درخواست طلاق بدهد و حق طلاق مانند ایران فقط برای مردان نیست.
از دیگر نکاتی که دربارهی حقوق زنان ترکیه باید بدانید، نفقه است. دادن نفقه در ایران فقط بر عهدهی زوج محسوب میشود، اما در ترکیه در صورتی که زن هم امکانش را داشته باشد، باید مقداری از نفقهی خانواده را بپردازد. به یاد داشته باشید در عرف عمومی ترکیه هم مانند ایران، نفقه بر عهدهی مرد محسوب میشود و عموم مردم جامعه هم مرد را مانند ایران مسئول امور مالی خانواده میدانند.
نکتهی بعدی در رابطه با زنان مقیم ترکیه، نفقه آنها بعد از طلاق است. باید بدانید که در ترکیه بعد از طلاق، تمامی اموال زندگی مشترک نصف میشود. در واقع نفقه در این کشور بعد از طلاق داده میشود. چون زنان در این کشور معمولا کار کمتری انجام میدهند و درآمد کمتری هم دارند، اغلب اوقات نفقهی زندگی مشترک از سمت مرد به زن داده میشود.
از دیگر نکاتی که باز هم دربارهی نفقه باید بدانید، نفقهی فرزندان است. فرزندان در ترکیه هم از نفقهی پدر و هم از نفقهی مادر بهرهمند میشوند، پس دادن نفقه لزوما وظیفهی پدر نیست، اما همان طور که اشاره داشتیم، عرف جامعه بر این است، که مردان هم خرج همسر و هم خرج فرزند خود را بپردازند. در این کشور چون نفقه برابر است، حق ولایت هم برابر محسوب میشود و بنابراین پدر و مادر هر دو بر فرزندانشان ولایت دارند.
در ترکیه هم مانند ایران، ریاست خانواده با مرد است. بنابراین اعضای خانواده تا جایی که میشود باید از مرد خانواده تبعیت کنند. دقت داشته باشید، این تابع بودن به مرد خانواده فقط در صورتی است که دستورهای او برای اعضای خانواده مشکلی ایجاد نکند.
از دیگر نکات مثبت ثبت ازدواج در ترکیه برای مردان، نبود مهریه است. اما مردان در دادن نفقه نباید کوتاهی کنند. حضانت فرزندان نیز برای پدر و مادر به یک اندازه است، پس در این کشور نه مانند ایران حضانت عمدتا بر عهدهی پدر است و نه مانند اروپا مادر بیشترین حق حضانت را بر عهده دارد. در واقع در ترکیه شرایط زوجین در نظر گرفته میشود.
برای اطلاع از قوانین روی لینک زیر کلیک کنید : https://help.unhcr.org/turkey/fa/social-economic-and-civil-matters/marriage-and-divorce/
در گذشتهای نه چندان دور ازدواج فامیلی در بین اقوام ترک بسیار رایج بودهاست. برای مثال بسیاری از افراد با دخترعمو و پسرعموی خود و یا با دختر و پسر سایر اعضای درجه دو خود(خاله، دایی، عمه) ازدواج میکردند. اما در قوانین جدید ترکیه ازدواج با این اقوام ممنوع شده است. البته با وجود این ممنوعیت، در شهرها و روستاهای کوچک بازهم مردم به سبک خودشان ازدواج میکنند و ازدواج فامیلی در بین آنها بسیار رواج دارد.
علاوه بر ازدواج با اقوام و آشنایان، نوعی ازدواج فامیلی دیگر هم در بین مردم سنتی ترکیه رایج محسوب میشد. این ازدواج، ازدواج زن بیوهی یک فرد با برادر همان فرد فوت بود. گفته میشود این ازدواج برای حال خوب فرزندان و تامین رفاه آنها انجام میگرفت. این نوع ازدواج فامیلی نیز هماکنون در شهرهای کوچک انجام میگیرد، اما مثل سابق رایج نیست.
از دیگر انواع ثبت ازدواج در ترکیه که در روزگاران بسیار قدیم در این کشور رایج بود، ازدواج دختر و پسری محسوب میشد که خانوادههای آنها، آنها را از زمان تولد برای هم نشان کرده بودند. اگر هر یک از این دختر و پسر در آینده همدیگر را نمیخواستند، مجادلهای سخت در بین خانوادههای آنها رخ میداد و خانوادهای که فرزندشان طرف مقابل را رد کرده بود، افتخار خاص برایش محسوب میشد. این رسم الآن مانند دو رسم دیگر در ترکیه وجود ندارد. بنابراین حتی در روستاهای دور افتاده هم خوشبختانه نمیشود این رسم را دید.
قطعا موارد فوق تنها تعدادی از قوانین سنتی ثبت ازدواج در ترکیه بودند. شما برای اینکه بتوانید با سنت آنها در زمینهی ازدواج به طور کامل آشنا شوید، باید دست کم سه الی پنج سال در آنجا زندگی کنید. البته اگر هدفتان از ثبت ازدواج در ترکیه فقط ثبت ازدواج بینالمللی است، دیگر نیازی به دانستن سنتها نخواهید داشت.
ثبت ازدواج بین المللی شما فقط در 6 روز کاری و فقط با یکبار مراجعه به استانبول
به پایان مقالهی ثبت ازدواج در ترکیه رسیدیم. اگر شما هم از اشخاصی هستید که مایلاید در ترکیه ثبت ازدواج داشته باشید حتما باید مقالات آیندهی ما را نیز دنبال کنید. چرا که ما در این مقاله بیشتر دربارهی ثبت ازدواج در ترکیه و قوانین ازدواج در آن کشور حرف زدیم. اما قطعا برای یک ثبت ازدواج موفق این موارد را کافی نمیدانیم و شما باید مطالب بیشتری را در این زمینه با ما دنبال کنید.
برگه تجرد + پاسپورت به همراه جواب آزمایشات پزشکی. >
یک هفته >
بله، حضور هر دو طرف در ترکیه در طول مدت ثبت ازدواج الزامی میباشد. >
خیر، برای ثبت ازدواج بین المللی اجازه پدر لازم نیست ولی برای دریافت برگه تجرد نیاز به اجازه پدر است. >
برای دریافت مشاوره رایگان، این فرم را تکمیل کنید تا کارشناسان الو اپلای در سریعترین زمان، با شما تماس بگیرند
امتیاز خود را ثبت کنید
شیوا
1401-09-06 در 2:24 ب.ظسلام برای گرفتن گواهی سلامت در استانبول بدون داشتن اقامت یه درمانگاه یا جایی معرفی میکنین ادرسی ، اسمی که بتونیم اینکارو انجام بدیم
شیوا داداش زاده
1401-09-14 در 3:17 ب.ظسلام
بستگی به محل اقامت شما داره هر درمانگاهی نمی تونید تشریف ببرید.
عسل
1401-08-27 در 6:30 ب.ظسلام ممنون بابت اطلاعات مفیدتون میشه لطفا بفرمایید مراجعین تون از آلمان، از کدام اداره تونستن گواهی تجرد بگیرن،همسر من شهروند آلمان و میخایم ترکیه ثبت ازدواج بین المللی انجام بدیم باید برگه تجرد ترجمه کنه؟
شیوا داداش زاده
1401-09-01 در 2:08 ب.ظسلام
با شماره 02188884645 تماس بگیرید راهنماییتون کنند.
شهرزاد صداقت
1401-08-20 در 6:16 ب.ظبا سلام و احترام
اگر زن ایرانی قبل از ازدواج با یک مرد ترک دارای املاک در ایران باشد ، پس از ازدواج و در صورت طلاق، نیمی از دارایی و مایملک زن به مرد تعلق خواهد گرفت؟
شیوا داداش زاده
1401-08-21 در 2:18 ب.ظسلام
بستگی به توافق نامه شما در زمان ازدواج دارد ولی بر اساس قوانین خیر
سحر لطفی
1401-08-07 در 9:37 ب.ظبعد از ثبت عقد خانم و آقای ایرانی در ترکیه برای ثبت عقد در شناسنامه های ایرانی باید چیکار کرد؟ آیا نیاز هست به دفتر خانه های ایران مراجعه بشه؟
شیوا داداش زاده
1401-08-08 در 10:17 ق.ظسلام
با شماره 02188884645 تماس بگیرید راهنماییتون کنند
ارمیده کهتری
1401-07-25 در 8:19 ق.ظمن خودم ایرانی هستم با کسی که میخوام ازدواج کنم دوتابعینی هستش ایرانی المانی برای ازدواج در ترکیه گواهی تجرد را من از ایران باید بگیرم
وسوال بعد بعد اگر در استانبول ازدواج کنیم برای گرفتن ویزای ازدواج از سفارت المان در ترکیه میتونیم اقدام کنیم
مدارک لازم برای ازدواج در ترکیه
شیوا داداش زاده
1401-07-27 در 9:44 ق.ظسلام
خیر گواهی تجرد شما از سفارت ایران در ترکیه باید گرفته بشه. در مورد سوال دوم بله می تونید.
برای اطلاعات بیشتر با شماره 02188884645 تماس بگیرید راهنماییتون کنند.
حجت برومند
1401-07-23 در 2:41 ب.ظسلام ، تشکر میکنم از اطلاعات مفیدتون
من میتوانم آزمایش پزشکی و گواهی تجرد را در ایران تهیه کنم و به کنسولگری ترکیه در ارومیه جهت تایید ببرم ؟؟ آیا این کار شدنی است و در ترکیه اعتبار خواهد داشت
شیوا داداش زاده
1401-07-24 در 9:28 ق.ظسلام
خیر متاسفانه
تمامی مدارک از جمله برگه تجرد و آزمایشات باید در خود ترکیه انجام شود. در غیر این صورت شهرداری ترکیه نمی پذیرد.
کتایون ایرانی
1401-07-19 در 1:39 ق.ظسلام وعرض خسته نباشید . برادر من در ترکیه پناهنده است ، آیا میتواند با یک تبعه ی آلمانی ازدواج بینالمللی کند واز طریق سفارت آلمان در ترکیه برای گرفتن ویزای پیوست به خانواده اقدام کند.
شیوا داداش زاده
1401-07-23 در 11:07 ق.ظسلام
بله می تونند ثبت ازدواج انجام بدهند به شرطی که بتوانند برگه تجرد خ.دشون رو از سفارت ایران بگیرند.
شیوا داداش زاده
1401-07-23 در 11:13 ق.ظسلام
بله به شرطی که بتوانند برگه تجرد خدشون رو از سفارت ایران بگیرند.
رضا ترابیان
1401-06-30 در 10:08 ب.ظسلام ممنون از مطلب خوبتان . اشاره کردین می تونیم در کنار درخواست طلاق درخواست حضانت کودکان را نیز به دادگاه ارایه کنیم.همزمان ارائه میشه؟
یک قاضی به هر دو ؟و آیا همزمان رسیدگی میشه؟ کلا همه مسایل مربوط به طلاق(مسایل مالی و حضانت و …) همه رو میشه یکجا ارایه داد و آیا یک قاضی و یک شعبه به همه اونها یکجا رسیدگی می کنه یا ممکنه در شعب مختلف و توسط قضات مختلف باشه؟ سپاس
شیوا داداش زاده
1401-07-07 در 10:40 ق.ظسلام
برای دریافت مشاوره تخصصی می توانید با شماره های دفتر تماس بگیرید راهنماییتون کنند.
آناهید
1401-06-12 در 2:37 ب.ظسلام میشه به طور واضح بگین آیا برای ثبت ازدواج در شهرداری و نه در کنسولگری ایران (فقط شهرداری های ترکیه ) نیاز به اجازه در و یا گواهی فوت هست؟ (برای افراد بالای ۱۸سال ) در جایی که نوشتین جزو مدارک اجازه نامه پدر اینجا در بالا نوشتین نمیخواد من رو راهنمایی کنید لطفا ما گواهی تجرد رو دریافت کردیم
شیوا داداش زاده
1401-06-20 در 11:15 ق.ظسلام
برای ثبت ازدواج بین الملل خیر لازم نیست برای ثبت ازدواج ایرانی لازم هست
سیما صادق
1401-06-11 در 1:47 ق.ظسلام آیا بعد از ازدواج تمامی اموال در هر جایی از دنیا بین زن و شوهر تقسیم میشود؟
شیوا داداش زاده
1401-06-20 در 11:16 ق.ظلام
بستگی به توافق نامه ی شما در زمان ثبت ازدواج دارد
مژده فلاحی
1401-05-17 در 11:07 ق.ظسلام
من میخوام با پسر ایرانی که پاسپورت ترکیه هم داره ازدواج کنم. اگه تو ایران عقد غیابی کنیم،میتونیم عقدنامه رو تو ترکیه ترجمه و ثبت کنیم که تو ترکیه هم قبولش کنن یا حتما باید در ترکیه هم عقد انجام بشه ؟
شیوا داداش زاده
1401-05-18 در 9:56 ق.ظسلام
خیر باید در ترکیه هم ثبت ازدواج کنید
مژده فلاحی
1401-05-16 در 9:10 ب.ظسلام
من میخوام با پسر ایرانی مقیم ترکیه که پاسپورت اونجارو هم داره ازدواج کنم.اگر در ایران عقد کنیم باید بعدش تو شهرداری ترکیه هم عقد انجام بشه یا میشه عقدنامه ایران رو ترجمه کرد و بصورت بین المملی در بیاد ؟
شیوا داداش زاده
1401-05-18 در 9:57 ق.ظسلام
خیر ثبت ازدواج در ترکیه را هم باید انجام بدید.
محدثه باقری
1401-05-07 در 7:43 ق.ظسلام
برای ثبت ازدواج بین المللی آیا داشتن دو نفر شاهد در هنگام عقد الزامی است؟
شیوا داداش زاده
1401-05-08 در 11:51 ق.ظسلام
بله الزامی می باشد
نامی
1401-04-04 در 1:37 ق.ظسلام مجدد و ممنونم از پاسخگویی سریع شما به قسمت اول سوالم ، فقط جسارتا بخش دوم سوالم رو پاسخ ندادید ، اگر با آقایی که اهل کشور ترکیه هستنددر ترکیه ازدواج کنیم حتما این ازدواج باید در ایران هم ثبت رسمی بشه یا خیر ، متشکرم
شیوا داداش زاده
1401-04-04 در 3:00 ب.ظسلام
اگر بخواهید در ایران ازدواج شما را به رسمیت بشناسند بله چون ایران ثبت ازدواج بین الملل رو نمی پذیره
طاهره نامی
1401-04-04 در 1:36 ق.ظسلام مجدد و ممنونم از پاسخگویی سریع شما به قسمت اول سوالم ، فقط جسارتا بخش دوم سوالم رو پاسخ ندادید ، اگر با آقایی که اهل کشور ترکیه هستنددر ترکیه ازدواج کنیم حتما این ازدواج باید در ایران هم ثبت رسمی بشه یا خیر ، متشکرم
شیوا داداش زاده
1401-04-04 در 3:01 ب.ظسلام
اگر بخواهید در ایران ازدواج شما را به رسمیت بشناسند بله چون ایران ثبت ازدواج بین الملل رو نمی پذیره
طاهره نامی
1401-03-31 در 4:19 ب.ظعرض سلام ببخشید برای خانم مجردی که اصلا ازدواج نکردن و سنشون بالای ۵۰ ساله و ضمنا پدرشون هم فوت شده برای ازدواج برگه اجازه پدر چطور تهیه میشه ، ضمنا حتما وقتی در ترکیه با یک مرد تابعه ترکیه ازدواج کنیم ، باید این ازدواج در ایران هم ثبت رسمی بشه یا لزومی نداره ، ممنون
شیوا داداش زاده
1401-04-01 در 12:35 ق.ظسلام
نیازی به اجازه پدر ندارید عزیزم
حسین روح نواز
1401-02-27 در 7:02 ب.ظبا درود
میخواستم هزینه جشن ازدواج که فقط داماد و عروس هستن درکشتی با هزینه آرایش و فیلمبرداری و عکاسی و لباس عروس چقدر می شود؟ ممنون میشم جواب بدید؟
شیوا داداش زاده
1401-02-28 در 1:17 ب.ظسلام
برای گرفتن پکیج مراسم عروسی با شماره 02188884645 تماس بگیرید راهنماییتون کنند.
مهتاب
1401-02-13 در 9:55 ق.ظسلام. مدارک پزشکی رو از کدام درمانگاه در آنکارا باید گرفت؟ آیا نوبت برای آزمایش پزشکی لازم؟؟
و آیا روزهای تعطیل میشه به مراکز درمانی جهت آزمایشهای پزشکی لازم برای ازدواج بینالمللی مراجعه کرد؟
آیا درمانگاه خاصی باید رفت یا تمام مراکز درمانی آزمایشگاهی پزشکی برای ازدواج بینالمللی رو انجام میدهند؟؟
ممنون
شیوا داداش زاده
1401-02-22 در 10:29 ق.ظسلام
روزهای تعطیل خیر
درمانگاه نه بیمارستان های ذکر شده مورد تایید
مهتاب
1401-02-08 در 3:50 ب.ظیک سوال دیگر، مدارک پزشکی و آزمایشهای پزشکی که برای عقد لازم هست رو از کجا باید گرفت؟ آیا آزمایشهای رو رور یکشنبه ک تعطیل میشه انجام داد؟ تا دوشنبه با بقیه مدارک برای عقد شهرداری آنکارا ببریم و بعد از گرفتن سند ازدواج از شهرداری عقد در سفارت ایران هم انجام بدیم و ایا همون روز بعداز عقد ایرانی از سفارت ایران در آنکارا سند اردواج و اسم شناسنامه ها ثبت میشه؟
مهتاب
1401-02-08 در 2:16 ب.ظهتل ۳ ستاره نزدیک سفارت ایران در آنکارا و یا تور ارزان قیمت ، ب مدت ۵ شب. و مهمتر ار همچی شماره تماس آتلیه و سالن آرایش ایرانی در آنکارا میخواستم . لطفا
مهتاب
1401-02-03 در 12:16 ق.ظامکان داره هتل ۳ ستاره قیمت مناسب که خیلی نزدیک بع سفارت ایران هست معرفی کنید،؟
واگر اتلیه و سالن زیبایی ایرانی آنکارا میشناسید معرفی کنید ممنون میشم
شیوا داداش زاده
1401-02-07 در 11:05 ق.ظسلام
هتل در آنکارا یا استانبول؟
مستان
1401-02-02 در 5:30 ب.ظسلام . کسی که در خواست گواهی تجرد حضورا از سفارت ایران در آنکارا داده، و چون شناسنامه المثنی س .۲ ۳ هفته طول میکشه تا گواهی صادر بشه. و الان استامبول هست امکان داره گواهی تجرد و ترجمه
آن رو بجای سفارت آنکارا از سفارت ایران در استامبول تحویل بگیره؟؟
شیوا داداش زاده
1401-02-07 در 11:11 ق.ظسلام
خیر از هر جایی درخواست داده شده از همان جا می تونید بگیرید.
مهتاب
1401-02-02 در 7:48 ق.ظسلام. شهر داری انکارا شنبه و یکشنبه هم مراسم عقد را اجرا میکنید یا فقط روزهای غیرتعطیل؟ ایا باید از قبل نوبت عقد از شهرداری آنکارا گرفت یا رفتن حضوری زوج کافیه هست و با داشتن همه مدارک همان روز عقد میشوند؟سند ازدواج بینالمللی همان روز به زوج تحویل داده میشود
شماره تماس از آتلیه و آرایشگر ایرانی آنکارا هست یا فقط استامبول؟
شیوا داداش زاده
1401-02-02 در 10:29 ق.ظسلام
خیر فقط در روزهای کاری انجام می شود البته موسسه الو اپلای برای خدمان ثبت ازدواج بین الملل در 6 روز کاری فقط در استانبول خدمات می دهد. از قبل نوبت باید گرفته بشود و در زمان عقد سند ازدواج بین الملل به شما داده می شود. با شماره های 02188884645 تماس بگیرید تا راهنماییتون کنند.
Nazanin
1401-01-16 در 3:56 ب.ظدرود
بسیار جامع و کامل
سپاس
شیوا داداش زاده
1401-01-20 در 10:54 ق.ظسلام
ممنون از بازخورد شما
پانیذ راستین
1401-01-04 در 4:09 ق.ظبا سلام و وقت بخیر
برای ازدواج بین المللی با یک مرد غیر ایرانی ( انگلیسی) در ترکیه ایشون هم باید برگه تجرد رو از انگلیس بگیرن یا از ترکیه؟
و اینکه برگه ایشون هم باید ترجمه بشه به زبان ترکی؟
و من که ایرانیم باید از ترکیه برگه تجرد بگیرم و همونجا ترجمه کنم؟
و سوال بعدی اینکه ، در ایران باید اجازه نامه پر رو بگیرم و ترجمه کنم آیا؟
متشکرم از پاسخگوییتون:)
و سایتی هست که بشه آدرس دفتر خانه های اصلیشونو پیدا کرد برای ازدواج؟
شیوا داداش زاده
1401-01-22 در 3:52 ب.ظسلام
وقتتون بخیر
1. از انگلیس باید بگیرند.
2.آپوستیل باید بشه
3. بله از سفارت ایران در ترکیه به شرطی که المثنی نباشه
4. برای ثبت ازدواج بین الملل موسسه ما نیازی به اجازه پدر نداره
5. در دفترخونه انجام نمی شه در شهرداری انجام می شه
سپیده
1400-10-15 در 10:49 ب.ظبا سلام و وقت به خیر
برای ازدواج بین المللی آیا میتونم گواهی تجرد رو از ثبت احوال ایران بگیرم؟و آیا میتونم این برگ تحرد و پاسپورتمرو در دارالترجمه ایران به ترکی ترجمه کنم؟آیا میتونم آزمایش خون رو در ایران انجام بدم و با خودم بیارم ترکیه؟
پارتنرم ۴۰ سال مقیم آلمان هستند آیا ایشون هم باید گواهی تجرد بگیرند؟
شیوا داداش زاده
1400-10-20 در 8:35 ب.ظسلام
خیر قطعا برگه تجرد از سفارت ایران در ترکیه باید گرفته شود ولی پاسپورتتون رو می تونید ایران ترجمه کنید به شرطی که با تایید سفارت ترکیه برسونید. و آزمایشات رو هم در ترکیه باید انجام بدید.
بله گرفتن برگه تجرد برای هر دو نفر الزامی می باشد.
ستاره
1400-04-07 در 4:39 ب.ظسلام , من برگه تجرد از ایران گرفتم با ترجمه رسمی وزارت دادگستری و وزارت خارجه ، و شناسنامه و پاسپورت هم ترجمه کردم ,برای ثبت ازدواج بین الملل آیا نیازی هست داخل خود ترکیه برگه تجرد از کنسولگری بگیرم؟ برای ثبت ازدواج بین الملل
شیوا داداش زاده
1400-04-08 در 11:53 ق.ظبا سلام و درود
برگه تجرد حتما باید از ترکیه گرفته شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان الواپلای تماس بگیرید.
با سپاس
javid
1400-03-17 در 6:59 ق.ظسلام و عرض احترام
سوالی دارم در مورد ازدواج , من خودم اقامت سوئد را دارم و دارای کار دائم و همچنان دارای اقامت دائم سوئد , و از کشور افغانستان هستم و خانمم کیملیک و یا اقامت پناهندگی ترکیه رو دارد و شامل ثبت نام در سازمان ملل هستند به همراه فامیلشون.
ما ازدواج ای در ترکیه داشتیم در دادگاه ازدواج در انکارا در اواسط سال ۲۰۲۱
من کارهای مهاجرتی خانمم رو شروع کردم از سوئد و سوال بنده اینکه که برای مصاحبه کجا مراجعه کنن و کدام کشور وقت مصاحبه میدهد به خانمم.
بعضی ها میگویند ایران و یا هندوستان و پاکستان ولی مشکل اینجاست که خانمم از کشور ترکیه نمیتونن خارج بشنوند.چون با کیملیک و یا کارت های مهاجرت از ترکیه سفر نمیشه.
میخواستم مشورتی و نظر شما رو داشته باشم. با تشکر جاوید هاشمی
شیوا داداش زاده
1400-03-20 در 10:00 ق.ظسلام
متاسفانه در این زمینه اطلاعات ندارم.
mina navaab
1400-01-29 در 12:13 ق.ظسلام
همسرم از استرالیا میاد ترکیه و من هم از ایران میرم , برگه تجردمان رو از ترکیه باید بگیریم؟
شیوا داداش زاده
1400-02-05 در 3:23 ب.ظسلام
برگه تجرد همسرتون از استرالیا و شما از سفارت ایران در ترکیه باید بگیرید.
علی
1399-12-20 در 2:55 ب.ظبا سلام
من اگر در ایران طلاق گرفته باشم و در شناسنامه ام ثبت شده باشه، حتما بایستی مجددا گواهی تجرد بگیرم؟
اینکه من با یک دختر ترکیه ای ازدواج می کنم، نیازی به ثبت ازدواج ایرانی هم وجود داره؟
ممنون می شم راهنمایی کنید.
شیوا داداش زاده
1399-12-21 در 5:15 ب.ظسلام
در پاسخ به سوال اول، بله برگه تجرد داشتن برای ثبت ازدواج در ترکیه الزامی می باشد حتی اگر طلاق نامه داشته باشید.
در پاسخ به سوال دوم: خیر نیست ولی بدون ثبت ازدواج ایرانی بر اساس قوانین ایران ازدواج شما سندست نخواهد داشت.
محمد
1399-10-13 در 11:58 ب.ظسلام وقت بخیر
هزینه ثبت ازدواج بدون مراسم
چقدر میباشد؟
شیوا داداش زاده
1399-10-14 در 9:13 ب.ظسلام
وقتتون بخیر
با شماره تماس 02188884645 تماس بگیرید تا راهنماییتون کنند.
محمد
1399-10-09 در 10:01 ب.ظسلام خسته نباشید
برای ازدواج در ترکیه شناسنامه باید جدید باشه یا همون قدیمی کفایت میکنه
ممنونم
شیوا داداش زاده
1399-10-10 در 1:11 ب.ظسلام
بله اگر کارت ملی داشته باشید مشکلی نداره
رهام
1399-06-05 در 6:51 ق.ظسلام برای ازدواج با دختر ایرانی تو ترکیه چی نیازه و چیکار باید کرد؟ آیا مانع اذن پدر سرجاشه یا به دلیل بین المللی بودن مشکلی نداره؟
شیوا داداش زاده
1399-06-05 در 3:17 ب.ظسلام
برای ثبت ازدواج بین الملل نیازی به اذن پدر وجود نداره ولی ممکنه برای درخواست برگه تجرد ممکنه در سفارت ایران لازم باشه.
الهه سقاء
1399-05-06 در 8:36 ق.ظسلام برای ازدواج با پسر ترکیه ای تو ایران چی نیازه وچبکارباید بکنم بدون اجازه پدرم نمیشه ازدواج کردهبچ راهی نیست وچه مدارکی نیازه ممنون میشم جواب بدین
شیوا داداش زاده
1399-05-13 در 5:43 ب.ظسلام
برای ثبت ازدواج بین الملل نیازی به اجازه پدر نیست ولی برای ثبت ازدواج ایرانی نیاز به اذن پدر می باشد مگر با اذن دادگاه.
Mina
1400-06-23 در 8:48 ق.ظسلام من میخوام با یه اقایی که آمریکا زندگی میکنند و ارمنی هستند ازدواج کنم در ترکیه
بعد از عقد بین المل ، امکان ازدواج و ثبت اسم ما در شناسنامه ایرانیمون هست در سفارت ایران یا خیر؟
شیوا داداش زاده
1400-06-23 در 11:32 ق.ظسلام
برای ثبت ازدواج ایرانی ایشون باید تغییر دین بدهند و مسلمان شوند.
Amin Msavi
1399-04-24 در 12:12 ق.ظچند مکان مناسب برای برگداری مراسم عروسی میتونید معرفی کنید
شیوا داداش زاده
1399-04-26 در 1:07 ب.ظسلام
بستگی به شهر مورد نظرتون داره ولی عموما ترجیح زوج ها کشتی کروز و در بوغاز هست.
navid bokharaii
1399-04-24 در 12:00 ق.ظخرج عروسی مجلل در ترکیه تقریبا چقدر میشه؟
شیوا داداش زاده
1399-04-24 در 12:10 ق.ظسلام
بستگی به تعداد مهمان ها و انتظاراتتون از عروسی داره. برای اطلاعات بیشتر با مشاوران ما با شماره تلفن 02188884645 تماس بگیرید.